Nimitys

Tavoitteellinen neuvottelija

Toimittaja Taru Taipale, 41, on Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton uusi puheenjohtaja.

Aiemmin Taipale on toiminut Talentumin toimitusosaston puheenjohtajana ja lehdistön tes-neuvottelijana. Taipale työskentelee toimittajana Talentumilla Talouselämän, Markkinointi&Mainonnan ja Fakta-lehden yhteistoimituksessa. Hän on tällä hetkellä tehtävästä hoitovapaalla.

Kenet viet SAL:n puheenjohtajana ensimmäisenä lounaalle?

Olen miettinyt, pitäisikö tehdä uusi avaus ja tavata aikakauslehtitalojen johtoa. Aikaisemmat väännöt esimerkiksi avustajasopimuksista ovat mielestäni kertoneet siitä, että keskusteluyhteys ei ole ollut paras mahdollinen. Voisi olla hyvä tavata työnantajia nyt, kun mitään isoja konflikteja ei ole päällä, ja keskustella aikakauslehtien tekemisestä.

Muuttuuko jokin yhdistyksen toiminnassa?

Olen iloinen, että saan jatkaa Hanne Ahon SAL:n puheenjohtajana tekemää työtä. Hänen aikanaan meillä oli toiminnassa tosi hyvä fiilis – varsinkin kun ottaa huomioon, miten vaikeat ajat ovat muuten. Isoja muutoksia ei tapahdu.

Mikä on paras keino aktivoida jäseniä?

Sitä tehdään päivittäin ruohonjuuritasolla työpaikoilla. Minulla on kokemusta Talentumin toimitusosaston vetämisestä vaikeina aikoina. Aktivoiminen käy vaikeammaksi, kun työpaikoilla on raskasta. Kuitenkin juuri silloin on tehtävä yhdessä asioita ja otettava oppia toisilta. Ja pitää olla myös toimintaa, jossa ei vain jauheta edunvalvontaa, vaan juttu voi kulkea vapaasti.

Mikä on aikakauslehtien suurin haaste tulevaisuudessa?

Ei ole vain aikakauslehtien haasteita, vaan kaikkien lehtien haasteita. En ole huolissani aikakauslehtijournalismin kysynnästä, sillä monet sanomalehdet muuttuvat aikakauslehtimäisemmiksi. Mutta missä kanavassa juttuja jaellaan ja mihin hintaan? Aikakauslehtityö on enemmän kiinni vuorokaudessa, tehdään videoita ja juttuja nettiin. Työt lähestyvät toisiaan.

Kustannusalalla rakenteellisia muutoksia on tapahtunut jo paljon. Kustannustoimittajat ovat meille tärkeitä ja aktiivisia jäseniä, ja myös heidän asioistaan täytyy pitää huolta.

Millainen olet neuvottelijana?

Olen pienen lapsen äiti, joten olen tietysti kärsivällinen, jaksan kuunnella ja tulkitsen paljon toisen eleistä. Olen myös todella tavoitteellinen. Pidän siitä, että asiat tapahtuvat ja sovitusta pidetään kiinni.

Olet mukana Faktabaarissa, joka palkittiin muun muassa mediainnovaatiokisassa ja vuoden journalistisena tekona. Mitä suunnittelette seuraavaksi?

Sitä mietimme koko ajan. Palvelua testattiin ensin eurovaaleissa ja nyt eduskuntavaaleissa. Seuraaviin vaaleihin on aikaa ja haluaisimme kehittää palvelua. Varsinkin sen kaupallistaminen on iso haaste. Kuka maksaisi faktantarkistuksesta?

Millä tolalla faktantarkistus on suomalaisessa mediassa?

Meillä ei ole faktantarkistuksen perinnettä. Sitä tarvittaisiin paljon lisää. Yhden toimittajan juttu menee kymmeneen eri kanavaan, ja jos siinä on virhe, se saa lukemattomia silmäpareja lisää. Jos kannamme huolta median tulevaisuudesta, luottavuudesta on pidettävä kiinni.