Liitto

Pohjoisen lehtiin yt-neuvottelut

Alma Media, SLP Kustannus, Edita ja HSS Media vähentävät henkilöstöä.

Sekä Alma Median Lapin-lehdissä että sen poismyymissä Kainuun-lehdissä on aloitettu yt-neuvottelut.

Alma Media on ilmoittanut suunnittelevansa Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien yhdistämistä. Käytännössä Lapin alueella ilmestyisi kesäkuun alusta yksi kuusipäiväinen sanomalehti Lapin Kansa, josta julkaistaisiin oma painos Pohjolan Sanomina. Uutisjohto ja taitto aiotaan keskittää Rovaniemelle.

Ilmoituksen myötä alkoivat yt-neuvottelut, jotka koskevat 130 työntekijää Lapin Kansassa, Uudessa Rovaniemessä, Pohjolan Sanomissa ja Lounais-Lapissa. Työnantajan arvio vähennyksistä on 30 henkilötyövuotta.

Lapin Kansan osastonluottamusmiehen Jorma Kilpeläisen mukaan neuvottelut ovat alkaneet asiallisesti. Niiden mittakaava on hänen mukaansa odotettua suurempi.

”Siihen nähden toimituksissa on suhtauduttu tilanteeseen maltillisesti”, hän sanoo.

Tuloksia odotetaan 11. toukokuuta mennessä.

Myös Alman Kainuun-lehdet ostanut SLP Kustannus Oy neuvottelee henkilöstön vähentämisestä. Neuvottelut koskevat Kainuun Sanomien, Koti-Kajaanin, Ylä-Kainuun, Kuhmolaisen sekä Sotkamo-lehden koko henkilöstöä. Lehdissä työskentelee 74 ihmistä.
Työnantajan arvio vähennyksistä on 18 henkilötyövuotta. Neuvotteluiden on määrä päättyä 27. huhtikuuta.

Kirja-alalla yt-neuvotteluita käy Edita Publishing, missä pohditaan seitsemän henkilötyövuoden vähentämistä. Taustalla on organisaatiouudistus. Neuvottelujen piirissä on muun muassa kustannustoimittajia, toimittajia ja graafikkoja. Neuvottelut päättyvät pääsiäisen jälkeen.

Pohjanmaalla HSS Median yt-neuvotteluissa päätettiin maaliskuun alussa irtisanoa korkeintaan 24 työntekijää, joista 10  –  11 tekee journalistista työtä. Viimeistään toukokuussa selviää kuitenkin vasta, kuinka moni ja ketkä uudistuvassa organisaatiossa saavat jatkaa.

Neuvottelut koskivat Vasabladetia, Österbottens Tidningiä, Syd-Österbottenia sekä Pietarsaaren Sanomia.

HSS Media ilmoitti myös myyvänsä Pietarsaaren Sanomat Keski-Pohjanmaan Kirjapainolle. Tarkemmin yt-neuvotteluista kerrotaan tässä jutussa.