Journalismi

Kriittinen venäläistoimittaja ei ylläty enää mistään

Venäjän kärkevimpiin sanomalehtiin kuuluvan Moskovski komsomoletsin varapäätoimittaja Ajder Muzhdabaev tietää, että rehellisten arvioiden välittäminen Ukrainasta ei ole Venäjällä suosittua.

”Suurin osa kollegoista tukee Krimin valtausta ja Ukrainan sotaa. Moni venäläistoimittaja lomailee mielellään Euroopassa, mutta väittää työkseen Euroopan olevan kaikin puolin paha”, Muzhdabaev kertoo puhelimitse Moskovasta.

Venäjällä syntynyt Muzhdabaev on isänsä puolelta Krimin tataari, ja hän kirjoittaa usein tataarien tukalasta tilanteesta. Suurin osa tataareista vastusti Krimin liittämistä Venäjään. Murhattu Boris Nemtsov oli yksi harvoista tataa-rien ongelmista avoimesti puhuneista venäläispoliitikoista.

Manner-Ukrainan puolella toimittajina työskentelevät tataarit eivät uskalla palata Krimille. Krimin tataarinkielisen tv- ja radioyhtiön lähetyslupa on joutumassa huhtikuussa katkolle. Tataarien vaino kertoo Muzhdabaevin mukaan siitä, että Venäjä rakentaa
viholliskuvia yhä aktiivisemmin.

Muzhdabaev työskentee lehdessä, jossa saa kirjoittaa vapaasti. Venä-läiset tv:n katsojat sen sijaan elävät aivan eri todellisuudessa.

”He ajattelevat, että Kiovassa ovat vallassa Hitlerin kaltaiset fasistit.”

Muzhdabaev saa vihapostia ja tappouhkauksia lukijoilta. Moni pitää häntä Venäjän vihollisena. Muzhdabaev uskoo, että Nemtsovin murhan jälkeen kenelle tahansa voi tapahtua mitä tahansa Venäjällä.