Liitto

Räksyttäjä ei kummempia ressaa

Aleksanteri Pikkarainen on Journalistiliiton nuorin yhdistyspuheenjohtaja.

Rohkeasti ajautumalla. Sillä tavoin Aleksanteri Pikkarainen on päätynyt mukaan ammattiyhdistystoimintaan. Kun hän vuonna 2012 aloitti ensimmäisen vuorotteluvapaan sijaisuutensa kuusamolaisessa Koillissanomissa, kaupan päälle tuli tuurattavan paikka pääluottamusmiehenä.

”En ottanut asiasta sen kummempaa ressiä. Se oli homma, joka piti hoitaa”, Pikkarainen sanoo.

Luottamustehtävä seurasi myös paikkaa Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksen hallituksessa. Viime syksynä etsittiin uutta puheenjohtajaa 13 vuotta tehtävässä palvelleen Matti Heikuran tilalle. Pikkarainen ei kieltäytynyt, kun tehtävään kerran pyydettiin. Niin Pikkaraisesta, 26, tuli Journalistiliiton jäsenyhdistyksien puheenjohtajista nuorin.

Oulusta kotoisin oleva Pikkarainen kouluttautui toimittajaksi kotikaupungin ammattikorkeakoulussa. Media-alassa kiinnosti yhteiskunnallisuus.

”Ei ole kaduttanut tippaakaan. Työ on monipuolista”, hän kiittelee. Tällä hetkellä hän työskentelee Oulu-lehden toimittajana.

Pikkarainen uskoo, että journalismilla voi pärjätä myös tulevaisuudessa. Paljon se silti vaatii.

”Freelancerin pitäisi osata kuvata, kirjoittaa, tehdä videoita ja olla tunnettu. Toimittajan pitää olla henkilöbrändi, vaikka se vähän ällöttävää onkin.”

Siksi Pikkaraisen julkinen minä on vähän erilainen kuin Aleksanteri kotona.

”Toimittajana olen rakkikoira. Räksytän ja puren nilkoista.”

PSSY:n toimintaa räksyttävä puheenjohtaja ei silti aio radikalisoida. Kehitystyössä aiotaan pitää kiinni esimerkiksi hyvin toimineista koulutus- ja virkistyspäivistä sekä erityisesti kesätoimittajille suunnatuista Kustaan kutsuista.

”Räväkkää ja mukavaa pitää olla. Yhdistystoiminnan pitää olla hauskaa vertaistukitoimintaa, ei mitään ay-jääräilyä”, Pikkarainen linjaa.

Suuri toiminta-alue asettaa omia haasteitaan. Yhdistyksen puheenjohtajana Pikkarainen haluaa puolustaa pohjoissuomalaista elämäntapaa.

Liitolta hän toivoo työtä journalismin arvostuksen kasvattamiseksi ja nostamiseksi.

”Media-ala on myrskyinen meri, jolla liiton paatti keikkuu. Nyt on tärkeää selvitä yli pahimpien karikoiden. Liiton pitää kehittää pirstaloituvaa mediakenttää kaikkien alan työntekijöiden edustajana.”

Aleksanteri Pikkaraisen elämään mahtuu muutakin kuin työtä ja ay-toimintaa. ”Luontoa ei meikäläisen kohdalla voi unohtaa. Perhokalastus on sydämen asia ja henkireikä. Myös liikuntaa olen lisännyt paljon”, Pikkarainen kertoo. Lenkkiseurana jolkottelee usein Nikke-koira. Kuva: Maiju Torvinen