Liitto

Vihdoinkin työehtosopimus 27.11.1967

Historia. Poimintoja vanhoista Journalisteista.

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto onnistui keväällä 1967 tekemään Jyrki A. Juutin johdolla ensimmäisen valtakunnallisen työehtosopimuksen. Vuoden viimeinen Sanomalehtimies käsitteli läpimurtoa pääkirjoituksessa:

”Vuosi 1967 toi liitollemme ratkaisun vuosikymmeniä sitten asetettuun tavoitteeseen: saimme ensimmäisen valtakunnallisen työehtosopimuksen. Sopimukseen pääsy oli loppuvaiheessaankin raskaiden neuvottelujen takana, mutta työehtosopimuksen käytännöllinen sovellutus on sen ensimmäisen puolivuotiskauden aikana sujunut suuremmitta vaikeuksitta.

Kaksivuotisen sopimuksemme kenties tärkein osa koskee siirtymistä viisipäiväiseen työviikkoon. Työaikareformin valmistelu on viime kuukausina ja viikkoina ollut täydessä käynnissä, jotta lyhennettyyn työviikkoon voitaisiin siirtyä uudenvuoden yönä, jolloin alalla tulee samalla voimaan laki työviikon 40-tuntisuudesta”, lehti kirjoitti.

Liitto perustettiin vuonna 1921. Koska tästä kesti lähes puoli vuosisataa työehtosopimukseen, esiintyy joskus kuvauksia, joissa SSL:ää pidetään sen ensimmäisten vuosikymmenten ajalta enemmänkin herrojen harrastuskerhona kuin etujärjestönä. Tulkinta on kohtuuton. Yrityksiä toimittajien aseman parantamiseksi oli alusta alkaen. Suuri ongelma oli se, että työnantajat katsoivat, ettei heillä ole sellaista organisaatiota, jolla olisi valtuudet sopia yksittäisten lehtitalojen puolesta. Ratkaiseva askel otettiin, kun kustantajat 1966 siirsivät toimittajien työehtosopimusasiat Graafisen Teollisuuden Työnantajaliitolle.

Kirjoittaja on historiaan erikoistunut toimittaja.