Media-ala

Toimitusten johtaja

Mikael Pentikäinen haluaa antaa suojan hyvälle ja rohkealle journalismille.

Maaseudun Tulevaisuuden uusi päätoimittaja Mikael Pentikäinen, miltä tuntuu palata journalismin pariin?

Tosi mukavalta. Tykkäsin konsultin hommista, mutta olen ollut valtaosan urastani journalisti ja nauttinut jokaisesta päivästä. Uskon ymmärtäväni jotain journalismista ja toimitusten johtamisesta. Tästä tulee neljäs toimitus, jota saan johtaa.

Miten aiot johtaa?

Lehden tunnelman pitää olla sellainen, että ihmiset uskaltavat tehdä työtään, olla luovia ja myös epäonnistua. Haluan antaa suojan hyvälle ja rohkealle journalismille. Lehdellä
on vahva rooli lukijakuntansa arjessa ja taloudessa, ja odotukset sille ovat kovat. Sisällöllinen osaaminen on tärkeää.

Miten näet kautesi Hesarissa?

Toteutimme keskellä toimialamyrskyä isoja uudistuksia: maksumuurin, fuusion Nelosen uutisten kanssa ja muutoksen tabloidiksi. Kaikesta opitusta on hyötyä, vaikka samoja asioita ei nyt tehtäisikään.

Muuttuuko Maaseudun Tulevaisuus tabloidiksi?

Pitää rauhassa tutkia, mitä lukijat ajattelevat. Lehdellä on oma ilmeensä ja luonteensa, jonka muuttamisessa pitää olla varovainen. Formaattimuutos ei avaa taivasta, mutta sen avulla voi muuttaa toimintatapoja. Hesarissa muutos onnistui hyvin. Ainoa, mikä ei mennyt hyvin, oli omistajaohjauksen käsittely. Päätöksenteossa tuli ongelmia, joita en osannut käsitellä.

Miten kokosit itsesi potkujen jälkeen?

Kirjan kirjoittaminen auttoi. Tein Hesarissa virheitä, mutta saimme kaudellani myös paljon aikaan, ja saatoin lähteä pystyssä päin. Sen jälkeen on ollut paljon mielenkiintoisia tehtäviä. Tosin nyt, kun tulin valituksi uuteen, kuusivuotias poikani kysyi, että no isä, milloin sä saat potkut.

No, milloin?

Toivottavasti en toista kertaa saa. Olen oppinut, että vuoropuhelu joka suuntaan on tärkeää, myös omistajasuuntaan.

Miten aiot kehittää Maaseudun Tulevaisuutta?

Lehdellä on printtinä paljon puolustettavaa ja digipuolella paljon potentiaalia. Sen perustehtävä on puolustaa Suomen maaseutua ja maakuntia. Kehittäminen tapahtuu tämän ytimen ympärillä. Minulla on ajatuksia suunnasta, mutta ei valmista suunnitelmaa. Talon ulkopuolelta tulevan pitää kuunnella.

Olit keskustan EU-vaaliehdokkaana. Miten journalismin ja politiikan ideaalit suhtautuvat toisiinsa?

Maaseudun Tulevaisuus ei ole puoluelehti vaan arvioi jokaista puoluetta tekojen mukaan. Lehti toteuttaa perustehtäväänsä tekemällä mahdollisimman hyvää journalismia.

Millaista on hyvä journalismi?

Se kertoo lukijoille tärkeät asiat niin hyvin kuin ne tiedetään. Se löytää aiheet, käsittelytavat ja tarinat niin, että lukija kokee lehden omakseen. Se kuulee lukijansa sydänäänet.
Jutuista jää toivon tunnelma. Haluan, että lehti ei vain valita ja arvostele. Journalismin keinoin voi hakea ratkaisuja.

Mikael Pentikäinen

Kuka? Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja. Aloittaa lehdessä tammikuussa 2015 ja vastaavana päätoimittajana helmikuun alussa.
Mistä? Pentikäinen on työskennellyt muun muassa päätoimittajana Helsingin Sanomissa, STT:ssa ja Etelä-Saimaassa sekä Sanoma Newsin toimitusjohtajana. Hän sai potkut Helsingin Sanomien päätoimittajan tehtävästä toukokuussa 2013. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kirjan Luottamus, työskennellyt viestinnän ja johtamisen konsulttina sekä ollut keskustan eurovaaliehdokkaana.
Mihin? Maaseudun Tulevaisuus on Suomen toiseksi luetuin päivälehti ja ainoa suuri sanomalehti, joka on kymmenen viime vuoden aikana kasvattanut lukijamääräänsä. Lehti on Maa- ja metsätaloustuottajien liiton pää-äänenkannattaja.