Journalismi

Napakasti, mutta lämmöllä

Sanomalehdissä laajennetaan kovaa vauhtia nettitelevision puolelle juttukeikan sivutyönä kuvattujen haastatteluklippien sijaan. Tässä kelkassa on tukevasti myös Keskisuomalainen. Se julkisti aloittavansa netti-tv:n jo vuonna 2012, mutta ensimmäiset KSML.tv-videot julkaistiin vasta runsas vuosi sitten.

Odotus kannatti, sillä jälki on nyt tasalaatuista. Jutut ovat napakoita ja informatiivisia, mutta ote lämmin, paikallinen ja lähellä arkea. Etenkin nettitelevisiota päätoimisesti tekevän toimittaja–kuvaaja-työparin jutuissa on ammattimainen ja tunnistettava jälki.

KSML.tv julkaisee päivittäin yhdestä neljään videota. Yksi jutuista on perusteellisempi, juonnettu ja leikattu. Pääosa on toimituksen omaa tuotantoa. Videoita ostetaan myös freelancereilta, STT:ltä ja lukijoilta. Nettitelevisiossa julkaistaan lisäksi yhteisöjen ja mainostajien tuottamia videoita. Konsepti ei ole poikkeuksellinen, mutta se on toteutettu hyvin.

Aihevalinnoiltaan KSML.tv on melko kevyt. Se tarjoaa meikkivinkkejä, raportoi löytökissan tarinaa tai kertoo paikallisen yrityksen toiminnasta. Joukosta löytyy myös aitoja uutisvideoita, mutta kestänee vielä tovin ennen kuin kovimpia omia skuuppeja julkaistaan kantalehden ulkopuolella. Valinta on varmasti perusteltu. Netistä haetaan viihdettä ja oivalluksia.

Kunnianhimoisempia aiheita voisi silti kokeilla, sillä taitoa toimituksesta löytyy. Maistiaisen antoi kolmella kameralla kuvattu, hyvin valaistu veropäivän keskustelu tuloeroista. Sellaisenaan se tosin jäi lähinnä kivaksi lisäksi uutispäivään ja puffiksi seuraavan päivän lehdelle. KSML.tv:llä on edellytykset kasvaa omaksi tuotteekseen, joka houkuttelisi uutta yleisöä.

Sanomalehtien nettivideoissa pääsee toistaiseksi pitkälle, jos ei aiheuta kovin paljon myötähäpeää. Siitä Keskisuomalaisen nettitelevisiolla ei ole pelkoa. Se kestää vertailun isommalla väkimäärällä toimiviin taloihin, jotka tuottavat jo omia ohjelmasarjojaan. Toivottavasti resursseja ja rohkeutta löytyy jatkossa lisää.

KSML.tv

Mikä? Nettitelevisio KSML.tv toimii osana Keskisuomalaisen KSML.fi-verkkopalvelua. Verkkojuttuja voi lukea maksutta viisi viikossa. Netti-tv aloitti lokakuussa 2013.
Yleisö: Videoita käynnistetään keskimäärin 2 600 kertaa päivässä.
Tekijät: Päävastuussa toimittaja Shahin Doagu ja kuvaaja-editoija Marko Kauko.