Kuolleita

Merenkulkijoiden asialla

Kuolleita: Aino Juppala-Paasikallio.

Merimies – Sjömannen -lehden pitkäaikainen toimittaja Aino Juppala-Paasikallio kuoli nopeasti edenneeseen syöpään kotonaan Espoossa 14. syyskuuta. Kuollessaan hän oli 65-vuotias.

Aino Juppala-Paasikallio syntyi Ylitorniolla elokuussa 1949. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Ylitornion yhteiskoulusta 1968.

Heti sen jälkeen rehtori-kirjakauppiasperheen tytär lähti au pairiksi Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain-ajasta tuli Aino Juppala-Paasikalliolle merkittävä. Hän saapui keskelle amerikkalaisen yhteiskunnan kuohuntaa ja kansalaisoikeustaisteluita. Suomalainen au pair näki, että asioihin voi vaikuttaa.

Pisimmän työrupeaman, vuodet 1987 – 2007, Aino Juppala-Paasikallio työskenteli Merimies-Unionin tiedottaja-toimittajana. Merimies – Sjömannen -lehteä hän luotsasi toimittajan, toimitussihteerin ja päätoimittajan ominaisuudessa, pääosan ajasta yksin. Tästä työstä hän piti. Erityisen mieluisia olivat juttumatkat rahti- ja matkustajalaivoille, ihmisten kohtaamiset siellä ja reportaasit liiton jäsenten työstä ja työoloista.

Juppala-Paasikallio aisti koko elämänsä ajan herkästi epäoikeudenmukaisuuden niin lähiympäristössä kuin maailmanlaajuisesti. Rohkeana ja suorapuheisena ihmisenä hän ilmaisi mielipiteensä tarvittaessa kipakastikin.

Kirjoittajat ovat Aino Juppala-Paasikallion ystäviä.