Kuolleita

Aito stadin friidu

Kuolleita: Hilkka Vuori.

Alkuperältään ja sydämeltään aito stadin friidu, toimittaja Hilkka Vuori kuoli 5. elokuuta Helsingissä 87 vuoden ikäisenä.

Hilkka Vuoren (ent. Saarikoski, o.s. Yrjölä) journalistinen ura kansandemokraattisen liikkeen lehdistön palveluksessa kesti yli 40 vuotta. Ylioppilaaksi vuonna 1945 kirjoitettuaan Vuori opiskeli ensin vuoden Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa ja liittyi heti sen jälkeen SKP:n uuden päivälehden Työkansan Sanomien toimituskuntaan. Puu-Vallilasta kotoisin oleva vasemmistolainen ylioppilastyttö oli siihen aikaan todellinen aarre SKP:n lehdelle.

Toimittajan työnsä ohella ja sivutuotteena Vuori opiskeli vuosina 1950  – 1951 SKP:n aatteellisessa koulussa Sirola-opistossa ja vuosina 1954 – 1956 Moskovan puoluekoulussa, joka oli marxilais-leniniläisen aatesuunnan korkein opinahjo.

Kun kansandemokraattisen liikkeen lehdet, SKP:n Työkansan Sanomat ja SKDL:n Vapaa Sana yhdistettiin vuonna 1957 Kansan Uutisiksi, siirtyi Vuori luontevasti sen palvelukseen ja jatkoi työssään eläkkeelle jäämiseensä asti, vuoteen 1989.

Merkittävimmän panoksensa Vuori antoi lehdelle sen kulttuuritoimittajana vuo-desta 1969 lähtien. Hänen ominta aluettaan olivat teatteri ja musiikki, joiden käsittelyssä hän noudatti jykevän johdonmukaista ja maanläheistä linjaa. Vuori jätti 60-lukulaisen radikaalin kulttuurivasemmiston kokeilut paljon edeltäjäänsä Kalevi Haikaraa vähemmälle huomiolle. Samoin 1970-luvun näkyvimmän kulttuuripoliittisen organisaation, SKP:n taistolaissiipeä lähellä olleen Kulttuurityöntekijäin Liiton valtakaudella hän piti lehden tiukasti irti poliittisista kommervenkeistä ja niille alistetusta taiteesta.

Helppoahan se ei aina ollut.

Myös television seuraajana ja kriitikkona Vuori oli maamme lehdistossä uranuurtajia. Tämän työnsä hän katsoi jopa velvollisuudekseen, koska oli jäsenenä Yleisradion ohjelmaneuvostossa koko sen toiminnan ajan eli vuodet 1964 – 1991. Varapuheenjohtajana hän toimi 1979 – 1987.

Hilkka Vuori oli tavattoman toimelias ja temperamenttinen ihminen, joka toi mieltymyksensä ja mielipiteensä julki kiertelemättä. Luonnossa pääsi vielä lehteäkin paremmin esille hänen huumorintajuinen ja sydämellinen luonteensa. Jokainen, joka kuuli Hilkan nauravan, muistaa sen aina.

Kirjoittaja oli Hilkka Vuoren työtoverina Kansan Uutisissa noin 15 vuoden ajan.