Journalisten

Journalistförbundets ordförandekandidater i valdebatt – samtliga stödjer förbundets tvåspråkighet

Journalistens chefredaktör Marja Honkonen (vänster) ledde ordförandekandidaternas diskussion. I diskussionen deltog Matleena Kuusela (andra från vänster), Marjaana Varmavuori, Jani Tanskanen och Maria Markus.

Journalistförbundets ordförandekandidater möttes tisdagen 4 mars i en direktsänd valdebatt som ordnades av Journalistförbundet och tidningen Journalisten. Diskussionen var varmhjärtad och kandidaterna var eniga om det mesta.

De fyra som hittills meddelat om sin kandidatur i valet, och som deltog i diskussionen, är Matleena Kuusela, Maria Markus, Jani Tanskanen och Marjaana Varmavuori.

Kandidaterna diskuterade bland annat frilansars och andra självanställdas arbetsvillkor och förbundets ekonomi.

De tre förstnämnda jobbar alla som frilansar. Matleena Kuusela, 36, representerar Film- och mediearbetarnas förbund i Finland, Maria Markus, 50, Finlands frilansjournalister och Jani Tanskanen, 34, Radio- och teveredaktörernas förbund. Marjaana Varmavuori, 41, är anställd och jobbar på Helsingin Sanomat.

Samtliga anser att Journalistförbundet bör jobba för att förbättra frilansarnas arbetsvillkor, arvoden och ställning på arbetsmarknaden. Markus säger att hon ser ljus i tunneln – Journalistförbundet har i början av veckan gjort ett intentionsavtal med Yle om att inleda förhandlingar om självanställdas arbetsvillkor.

”Enligt den senaste arbetsmarknadsundersökningen kan endast nio procent av frilansarna förhandla om sina arbetsvillkor med sin uppdragsgivare. En enskild frilans har rätt liten makt i förhållande till ett mediehus. Här finns ännu mycket att göra”, säger Markus.

Tanskanen poängterar att Journalistförbundet gjort avsevärda framsteg i frilansfrågorna redan under den tidigare ordföranden Hanne Ahos ledning.

”Frilansfrågor har fått en central roll. Grundandet av Medielaget är ett exempel på det”, säger Tanskanen.
Enligt Varmavuori är intentionsavtalet med Yle ett steg i rätt riktning. Förbundet ska enligt henne inte nöja sig med samma metoder man jobbat med tidigare.

”Självanställdas arbetsvillkor borde kopplas ihop med kollektivavtalsförhandlingarna”, säger hon.
Enligt Kuusela är det viktigt att sprida information till självanställda om att de också kan bli medlemmar i Journalistförbundet.

”Alla känner inte till det. I vår bransch finns många företagare som jobbar med rätt anmärkningsvärda villkor för flera uppdragsgivare”, säger hon.


När diskussionsledaren, Journalistens chefredaktör Marja Honkonen, för in samtalet på personliga egenskaper inleder hon, på svenska, med en fråga från föreningen Ålands journalister om hur väl kandidaterna behärskar svenska. Hon frågar också på vilket sätt kandidaterna skulle se till att Journalistförbundet bevakar och representerar de svenskspråkiga medlemmarnas intressen?

Maria Markus svarar, på svenska, att hennes svenska inte är perfekt. Hon har ändå jobbat på svenska i fem år när hon var yngre.

”Jag bor i Mellersta Finland och har aldrig hört svenska där, så jag har förlorat mycket av mina kunskaper i svenska. Men naturligtvis vill jag försvara journalismen också på svenska”, säger hon.

Jani Tanskanen inleder med att be om ursäkt på svenska och byter sedan till finska.

”Här har jag en del att utveckla. Journalistförbundet fungerar som tur är ändå på flera språk.”

Marjaana Varmavuori, svarar på svenska och säger att hon skulle börja med att lyssna på de svenskspråkiga medlemmarna.

”Därför att jag inte vet inte vad de vill och vad de behöver. Jag ska lyssna och jag ska fråga.”

Matleena Kuusela svarar på finska och beklagar att hon inte talar svenska.

”När jag innan den här utfrågningen funderade på mina dåliga egenskaper så är en att jag inte talar svenska. Svenska och engelska ska även i fortsättningen vara viktiga i förbundets kommunikation och verksamhet och jag skulle absolut inte minska deras andel.”

I diskussionen om Journalistförbundets ekonomi fanns vissa skiljelinjer mellan kandidaterna. Journalistförbundets verksamhet har i åratal gjort förlust. Ekonomin har hållits flytande tack vare intäkter från placeringsverksamheten.

Tanskanen föreslår att förbundet kunde godkänna större risktagning i sina placeringar. Markus förhåller sig tveksamt till förslaget. Varmavuori ser inte att ekonomin bådar några större bekymmer, så länge pengarna används klokt, bland annat för effektivare medlemsrekrytering.

Journalistförbundets fullmäktige väljer ny ordförande fredagen 14 mars. Ordförandes mandatperiod är undantagsvis endast två år då Hanne Aho lämnade sin post i januari, i mitten av mandatperioden

Här kan du titta på hela utfrågningen.