Suomalaiset mediayhtiöt suhtautuvat henkilöstönsä keskinäisiin romanttisiin suhteisiin vaihtelevasti. Journalistin kyselyn mukaan osalla yhtiöistä on asiasta tarkat ohjeet, mutta esimerkiksi Kaleva Mediassa ei ole ohjeistusta, ”koska ei ole suhteitakaan”.
Journalisti kysyi henkilöstön keskinäisistä suhteista Yleltä, MTV:ltä, Sanomalta, Alma Medialta, A-lehdiltä, Keskisuomalaiselta ja Kaleva Medialta. Turun Sanomat ja Otavamedia eivät vastanneet Journalistin kyselyyn. Kysely tehtiin sähköpostitse lokakuun puolivälissä.
Kysyimme, onko yhtiössä ohjeita esihenkilön ja alaisen, kahden esihenkilön tai kahden työntekijän välisille suhteille. Lisäksi kysyimme, onko yhtiöllä ohjeistuksia tilanteeseen, jossa esihenkilö seurustelee kilpailevassa mediatalossa työskentelevän johtohenkilön kanssa.
Mediatalojen ohjeet korostavat työntekijöiden tasapuolista kohtelua ja lojaaliutta työnantajaa kohtaan.
Henkilöstöjohtaja Merja Ristilän mukaan Alma Median eettisen ohjeistuksen lojaaliusvelvoite ulottuu myös tilanteeseen, jossa esihenkilö seurustelee toisessa mediatalossa työskentelevän esihenkilön kanssa.
Ristilän mukaan eturistiriidat saatetaan esimerkiksi näissä tapauksissa esihenkilön tietoon ja päätettäviksi.
”Jokainen työntekijämme sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen luottamuksellisiin tietoihin liittyen.”
Lainsäädäntö tai työehtosopimukset eivät säätele työpaikkaromansseja, mutta esimerkiksi alaisen ja esihenkilön välinen suhde voi teoriassa johtaa työlainsäädännössä kiellettyyn työntekijän perusteettomaan suosimiseen.
Esihenkilöllä on työlain mukaan korostettu vastuu kohdella koko henkilöstöä tasapuolisesti.
Sanoma Median henkilöstöjohtaja Riikka Mattila viittaa hänkin konsernin eettiseen ohjeistukseen. Mattilan mukaan työnantaja vaatii kirjallisen luvan yrityksen toimitusjohtajalta, jos yrityksen edustaja haluaa rekrytoida esimerkiksi perheenjäsenen.
Toimitusjohtajan hyväksyntää tarvitaan myös suhteessa toiseen mediataloon.
”Intressiristiriidat tulee tehdä tiettäväksi. Ehkäisevät toimenpiteet pitää hyväksyttää toimitusjohtajalla”, Mattila sanoo.
Yleisradion HR-johtaja Eija Hakakari sanoo Ylen luoneen selkeät toimintaprosessit työyhteisöiden mahdollisten lähisuhteiden varalta. Myös Ylellä lähtökohtana ovat talon eettiset periaatteet.
”Niitä noudatettaisiin myös tilanteessa, jossa lähipiiriin kuuluva henkilö työskentelisi toisessa mediayhtiössä”, Hakakari sanoo.
”Lojaliteettivelvoite edellyttää kaiken sellaisen välttämistä, joka voisi aiheuttaa vahinkoa työnantajalle.”
Hakakari huomauttaa, että lähisuhteet eivät saa vaarantaa päätöksenteon puolueettomuutta. Siksi läheiset ihmiset eivät voi olla suorassa esihenkilö-alainen-suhteessa.
”Osapuolet eivät osallistu toisiaan koskevaan päätöksentekoon esimerkiksi ylennyksiä, työehtoja, palkkauksia tai seminaarimatkoja koskien.”
Esteellisyystilanteissa esihenkilö siirtää päätöksenteon omalle esihenkilölleen, Hakakari sanoo.
Työntekijöiden väliset romanttiset ihmissuhteet media-alalla nousivat julkisuuteen syyskuussa, kun Seiska uutisoi Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen parisuhteesta saman yhtiön työntekijän kanssa.
MTV:n viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaavan päällikön Nanna Drummondin mukaan MTV rohkaisee työntekijöitä avoimuuteen asioissa, joilla voi olla vaikutusta työn tekemiseen.
”Esihenkilön ja työntekijän toivotaan ilmoittavan henkilöstöhallinnolle, jos aloittavat romanttisen suhteen.”
Kaleva Media ja A-lehdet vastasivat kyselyyn niukimmin. Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen sanoo, ettei talossa ole ollut tilanteita, joissa ohjeistukselle olisi tarvetta.
A-lehdillä ei henkilöstöjohtaja Anne Pallasteen mukaan ole teemaan liittyvää yleispätevää ohjeistusta.
Keskisuomalaisen henkilöstöjohtaja Jarmo Koskisen mukaan yrityksellä on halua vaikuttaa ainoastaan tilanteeseen, jossa työntekijällä ja hänen suoralla esihenkilöllään olisi vakiintunut suhde.
”Tyypillinen ratkaisu on ollut esimerkiksi vaihto tiimistä toiseen. Tällaisia tilanteita on ollut harvoin.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena