Journalisten

Provokation att Sveriges kändaste dom-förespråkare gästar Mediespråk

Seminariet Mediespråk ordnas 17–18 januari på Hanaholmens kulturcentrum. En av talarna är Anders Svensson som tycker det är dags att överge pronomina de och dem till förmån för dom. Svensson är chefredaktör för Språktidningen och språkkrönikör i Dagens Nyheter och Fokus. Han är också medförfattare till boken Viktig svenska – Alla dom där språkfrågorna som utkom i april i år.

Är Svenssons medverkan i Mediespråk ett första steg till att även försöka få de finlandssvenska ordbrukarna att omfamna dom? Nej, svarar Anna Maria Gustafsson, ledande språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken.

”Jag ser det som ett ypperligt tillfälle att få en bakgrund till diskussionen som pågår i Sverige och en förståelse för varför den är så aktuell där. Det ger också finlandssvenska journalister en möjlighet att diskutera frågan och att reagera”, säger hon.

I Sverige har diskussionen om de, dem och dom pågått i över 70 år. Under de senaste åren har initiativet till en dom-övergång kommit från skolvärlden, säger Gustafsson.

”Lärare har rapporterat att de har svårt att lära ut skillnaderna mellan de och dem och att det är svårt för eleverna att ta till sig undervisningen om de här pronomina. Sedan har också tongivande språkexperter som Anders Svensson tagit tag i frågan.”

I Finland är läget ett annat. Det finns ingen dom-debatt och inte heller från skolorna har det kommit signaler om att det skulle vara svårt att lära ut användningen av de och dem.

”Vi har stöd i talspråket där vi i uttalet skiljer på de och dem, det här stödet saknas i Sverige.”

Gustafsson tror att Språkrådet i Sverige någon gång i framtiden ger grönt ljus för dom också i standardsvenska.

”Det betyder inte att de och dem kastas överbord utan att det blir ett parallellbruk där dom är rumsrent också i formella sammanhang. För många sverigesvenska språkbrukare skulle det innebära en lättnad”, säger hon.