Media-ala

Sanoma aikoo yhdistää Länsi-Suomen ja Satakunnan Kansan ja irtisanoa 17 työntekijää

Raumalainen Länsi-Suomi ja porilainen Satakunnan Kansa yhdistyvät helmikuun alussa.

Mediakonserni Sanoma kertoi eilen tiistaina 10. lokakuuta aloittavansa muutosneuvottelut, joiden piirissä on 28 työntekijää Sanoma Media Rauma -yhtiön lehtien toimituksissa, asiakaspalvelussa sekä media- ja kuluttajamyynnissä. Työnantaja arvioi irtisanovansa enintään 17 työntekijää.

Sanoma Media Rauma julkaisee viisi kertaa viikossa ilmestyvää Länsi-Suomea ja kaupunkilehti Raumalaista. Lehdet siirtyivät Sanoma-konserniin vain reilu kuukausi sitten, kun Sanoma osti Marva Media Oy:n ja Rauman Suorajakelu Oy:n.

Nyt Sanoma-konserni aikoo yhdistää Länsi-Suomen osaksi maakuntalehti Satakunnan Kansaa. Yhtiön tiedotteen mukaan tavoitteena on luoda ”yksi erinomainen uutistuote koko Satakunnan alueen lukijoille”. Tiedotteessa kerrotaan, että ”uusi Satakunnan Kansa Länsi-Suomi” alkaisi ilmestyä helmikuun alussa.

Länsi-Suomea ja Raumalaista tehdään jo nykyisin samassa toimituksessa, jossa on 14 vakituista työtekijää. Toimitukset aiotaan nyt liittää osaksi Sanoman Satakunnan yhteistoimitusta. Raumalainen ilmestyy kuitenkin jatkossakin omana lehtenään kerran viikossa.


Länsi-Suomen toimituksen pääluottamushenkilö Jami Jokinen kertoo, etteivät työntekijät tiedä uudistuksista vielä juuri enempää kuin sen, mitä Sanoma on tiedottanut asiasta julkisuuteen. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka monen journalistin työ on uhattuna.

Muutosneuvottelut alkavat tiistaina 17. lokakuuta, ja kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Jokisen mukaan toimituksessa on osattu odottaa muutosneuvotteluita. Irtisanottavien enimmäismäärä on kuitenkin hänen mukaansa suurempi kuin kukaan osasi pelätä. 28 työntekijästä aiotaan irtisanoa reilusti yli puolet.

Toimitusta mietityttää myös se, miten muutos ”vahvistaa elinvoimaista journalismia ja alueellista ääntä Satakunnassa”, kuten Sanoman tiedotteessa luvataan.

”Ennen kuin uusi omistaja kertoi suunnitelmistaan, toimme vahvasti esiin näkemyksemme raumalaisten lukijoiden identiteetistä. Se on vahvasti raumalainen, ja käsityksemme mukaan aika harva kokee vahvasti – tai ollenkaan – olevansa satakuntalainen, vaikka sitä faktisesti onkin”, Jokinen sanoo.


Sanoma Media Finlandin uutis- ja featuremedian liiketoimintajohtajan Petteri Putkirannan mukaan lehtien yhdistäminen on välttämätöntä, jotta Satakunnan ja Rauman alueen lukijoita ja mainostajia voidaan palvella pitkäjänteisesti ja hyvin.

”Tavoitteemme on säilyttää paikallinen journalismi ja panostaa siihen edelleen.”

Putkiranta haluaa haastattelussa korostaa, että Länsi-Suomea ei olla lopettamassa tai sulauttamassa osaksi Satakunnan Kansaa, vaan lehdet sulautuvat toisiinsa.

Onko tarkoitus siis, että Satakunnassa ilmestyy jatkossa yksi seitsenpäiväinen sanomalehti, jonka nimi on ”Satakunnan Kansa Länsi-Suomi”?
”Meillä on alustava suunnitelma tuotteiden yhdistämisestä. Se, miten ne ilmestyvät, on osa suunnittelua. Jää nähtäväksi, millaisia painoseroja niillä on. Kun muutosneuvotteluja käydään, suunnitelma vahvistuu.”

Voiko olla, että lehdestä tehdään erilainen painos Raumalle?
”Kaikki on mahdollista. Muutosten tarkempi suunnittelu alkaa nyt, ja asia jää nähtäväksi.”

Länsi-Suomi ilmestyy helmikuun alkuun saakka kuten ennenkin. Vastaava päätoimittaja Janne Rantanen kuitenkin jättää tehtävänsä välittömästi. Väliaikaisena vastaavana päätoimittaja toimii Sanoman uutismedioiden kehityspäällikkö Samuli Leivonniemi.