Elokuva- ja tv-ala

Av-tuotannoille sittenkin tuotantokannustin 

APFI:n toiminnanjohtaja Laura Kuulasmaa toivoo tuotantokannustimen toteutuvan 20 miljoonan euron suuruisena.

Av-tuotantokannustin jatkuu sittenkin myös ensi vuoden ajan. Kannustin on valtion jakamaa rahaa, jolla katetaan elokuva- ja tv-tuotantojen kustannuksia.  

Työ- ja elinkeinoministeriö vahvisti kannustimen jatkumisen aiemmin tänään.  

Lokakuun 9. päivänä uutisoitiin hallituksen luopuvan kannustimesta kokonaan. Nyt päätetyn kannustimen suuruus on enintään 10 miljoonaa euroa. 

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) kertoo ministeriön tiedotteessa, että marraskuun täydentävässä talousarviossa valmistellaan myös uutta esitystä, johon sisältyisi toinen kymmenen miljoonan euron varaus tuotantokannustinta varten.  

Täydentävä talousarvio hyväksytään eduskunnassa marras-joulukuussa. Kannustimen suuruus voi siis ensi vuonna nousta vuoden 2022 tasolle, 20 miljoonaan euroon.  Vuonna 2023 kannustimen suuruus on ollut 9,5 miljoonaa euroa. 

Tuotantokannustimella on suuri merkitys ulkomaisten televisio- ja elokuvatuotantojen houkuttelemisessa Suomeen. Av-alan tuottajien etujärjestö APFI:n toiminnanjohtaja Laura Kuulasmaan mukaan kannustin on elintärkeä yhtiöille, jotka tuottavat pääasiassa draamaa tai animaatiota. Sen peruminen olisi ollut av-alalle kriisi.  

”Kannustinta saaneista noin puolet on kansainvälisiä hankkeita. Ilman kannustinta niitä ei tehtäisi Suomessa”, Kuulasmaa sanoo  

”Jos kannustin olisi peruttu, kotimaiset isot draama- ja animaatiotuotannot olisivat joko jääneet tekemättä tai sitten ne olisi toteutettu Virossa tai muissa maissa, joissa kannustin on käytössä.” 

Kuulasmaan mukaan tarve kannustimelle on joka tapauksessa suurempi kuin 10 miljoonaa euroa.  

“Kymmenen miljoonaa loppuisi todennäköisesti jo kevään aikana. Kun listasimme kesällä neuvotteluissa olevia hankkeita, saimme niiden Suomessa kulutettavaksi yhteissummaksi 250 miljoonaa euroa, joka vaatisi noin 60 miljoonan euron kannustinta. Toki on huomioitava, että kaikki hankkeet eivät välttämättä toteudu.”  

Kuulasmaa muistuttaa kannustimen jatkon olleen ”vuotuinen taistelu” koko kannustimen olemassaolon ajan.  

”Niin kauan kuin kyse on erillisrahoituksesta, sen toteutumiseen ei voida alalla luottaa kuin vuoden ajan kerrallaan. Myöskään kansainväliset kumppanimme eivät voi”, Kuulasmaa sanoo.  

”Jos tästä kriisistä nyt jotain hyötyä on ollut, niin ehkä päättäjät taas hiukan paremmin ymmärtävät, mistä kannustimessa on kyse ja miten se toimii.” 

Journalisti kirjoitti perjantaina 13. lokakuuta ilmestyneessä numerossa laajasti tv- ja elokuva-alan rahoitusongelmista.