Työelämä

Opettaja-lehden tekijät saivat yli 20 000 euroa korvauksia virolaislehden juttuvarkaudesta

Opettaja-lehteen tehtyjen juttujen varkaus selvisi, kun freelancetoimittaja Minna Hotokka googlasi nimensä. Virolainen Õpetajate Leht maksoi 12 tekijälle lopulta yli 20 000 euroa korvauksia.

Opettaja-lehden tekijät ovat saaneet korvauksia jutuistaan, joita virolainen Õpetajate Leht oli käyttänyt luvatta. Rahat tulivat tekijöiden tileille torstaina 8. kesäkuuta. He saivat varastetuista jutuista yhteensä hieman yli 20 000 euroa eli summan, jota he virolaislehdeltä vaativat.

Freelancetoimittaja Minna Hotokka kertoo tekijöiden olevan erittäin tyytyväisiä siihen, miten asia ratkesi. Esimerkiksi Hotokka sai kuudesta varastetusta jutustaan yhteensä noin 2 700 euroa.

”Oli hienoa – ja todella iso asia, että asia ratkesi sopuisasti ilman kiistoja. Siitä olen iloinen ja helpottunut. Meillä oli kuitenkin epäilyksiä siitä, kuinka korvaukset mahtavat järjestyä. Onneksi Õpetajate Leht myönsi virheensä ja oli valmis korjaamaan sen”, Hotokka kertoo.

Virolainen Õpetajate Leht oli julkaissut usean vuoden ajan suomalaisen Opettajan juttuja ja kuvituksia viroksi käännettynä ilman lupaa. Opettajan päätoimittaja Minna Ängeslevä arvioi virolaislehden julkaisseen luvatta lähes sata Opettajan juttua vuosina 2019–2022.

Journalisti kertoi asiasta 19. toukokuuta.


Tekijöiden asiaa ajoi tapauksessa Journalistiliitto. Juristi Sanna Nikula lähestyi virolaislehteä 12 tekijän juttuja koskevalla vaatimuskirjeellä 22. toukokuuta.

”Vastaus tuli heti. Kirjettä oli osattu odottaa”, Nikula kertoo.

Nikulan mukaan lehden päätoimittaja ei kiistänyt tekijöiden vaatimuksia lainkaan. Sovittavaksi jäi lähinnä käytännön kysymyksiä ennen kuin rahat maksettiin tekijöille.

Õpetajate Lehtin päätoimittajan Heiki Raudla sanoo lehden maksaneen korvaukset velvollisuudentunnosta. Hän pahoitteli lehtensä toimintaa jo aiemmin ja oli sitä mieltä, että tekijöille kuuluu korvaus.

Summa oli lehdelle toki suuri, Raudla kertoo.

”Korvaussumma vie ison osan vuosittaisesta palkkiobudjetistamme. Joudumme sen takia lopettamaan yhteistyön joidenkin tekijöiden kanssa ja keksimään vaihtoehtoja. Toisaalta saamme tuloja myös ilmoitusmyynnistä, joten meidän täytyy löytää tapoja kasvattaa mainostuloja.”

Journalistiliiton edustamien 12 tekijän lisäksi Opettajassa julkaistuja juttuja ja kuvituksia vietiin myös muilta tekijöiltä. Raudlan mukaan hän on maksanut korvauksia kaikille, jotka ovat olleet häneen yhteydessä.

Minna Hotokka kertoo tekijöiden olevan tyytyväisiä liitolta saamaansa apuun. Asia eteni aluksi hitaasti, mutta ratkesi parhain päin.

”Moni kommentoi, että yksin korvaukset olisivat jääneet hakematta. Meitä oli myös tässä porukka yhdessä tätä asiaa tekemässä. Silläkin oli merkitys, että saimme toisiltamme tukea”, Hotokka sanoo.

”Oli hienoa, että liitto tosipaikan tullen pystyi auttamaan. Liitto tarttui tähän, vei asiaa eteenpäin – ja sillä oli merkitystä. Ehkä tämä tapaus on media-alalle konkreettinen muistutus siitä, että tekijänoikeuksien kanssa on oltava tarkkana.”