Nimitys

Terhi Nevalainen haluaa digitalisoida sanomalehdet pikaisesti

Filosofian tohtori Terhi Nevalainen aloitti Väli-Suomen Media Oy:n toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Hän jatkaa myös nykyisessä tehtävässään Sunnuntaisuomalaisen tuottajana. Tehtävä on määräaikainen ja kestää vuoden 2024 loppuun. Siihen sisältyy myös optio vuodesta 2025. Aiemmin Nevalainen on työskennellyt Sunnuntaisuomalaisen toimittajana ja erikoistoimittajana Karjalaisessa. Hänen väitöskirjansa (2015) käsitteli chick lit -kirjallisuuden postfeministisiä sisältöjä.

Mitä teit ensimmäiseksi, kun aloitit uudessa tehtävässäsi?

Uudistussuunnitelman! En siksi, että täällä olisi jotain vialla, mutta median digitalisaatio etenee vauhdilla, joten oli selvää, että seuraavaa digihyppyä oli syytä ryhtyä suunnittelemaan.

Mikä tekee sinusta hyvän toimitusjohtajan?

Minulla on taipumus miettiä asioita isosti oli kyse omasta työstäni tai yhteiskunnasta laajemmin. Koetan aina katsoa isoa kuvaa ja mietin, mikä on meidän työmme merkitys osana kokonaisuutta. Olen myös ennakkoluuloton uudistaja ja työ on minulle intohimo.

Entä hyvän toimittajan?

En oikeastaan tiedä, olenko hyvä toimittaja tai toimitusjohtaja. Sitä voivat muut arvioida. Ajattelen, että taustani kirjallisuuden tutkimuksessa tekee minusta hyvän toimittajan. Kirjoittamisen taito, rakkaus tekstiin ja tarinallisuuden ymmärrys ovat ominaisuuksia, joita itse arvostan.

Kumpi on parempi talousstrategia sanomalehdelle: sisällöt maksumuurin taakse vai enemmän lukijoita ja mainostajia ilmaisella sisällöllä?

Aika harva on menestynyt jälkimmäisellä strategialla iltapäivälehdet pois lukien. Maakuntamedia on aina ollut tilausmaksullinen. Vaikea nähdä, että laatujournalismia voitaisiin tehdä maksuttomana, ellei sitä tehdä Ylen tavoin verovaroilla.

Miten pian sanomalehtien kannattaisi luopua paperiversioista ja ilmestyä vain digitaalisina?

Meidän on pakko digitalisoitua ja leikata kustannuksia printistä, koska paperisen lehden tuotanto kallistuu koko ajan. Iso osa lukijoista haluaa kuitenkin edelleen lukea paperilehteä, eikä sitä vielä voi korvata, mutta ehkä 5  –  10 vuoden päästä tilanne on toinen.

Lukijoilla on sunnuntaisin eniten aikaa lukea lehtiä, mutta paperiversio ei enää ilmesty sunnuntaisin. Mitä mieltä olet tästä?

Tämä on harmillista, mutta kustannusrakenteen takia näin pitää tehdä Suomessa. Viikonlopputyö maksaa ja muutkin kulut kasvavat. Ehkä lukijat tämän takia hakeutuvat sunnuntaisin digisisältöjen pariin, mikä vauhdittaa digisiirtymää.

Ketkä ovat ammatilliset esikuvasi?

Heitä on kolme. Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa on vakaa, luotettava ja inhimillinen päätoimittaja. Savon Sanomien tuleva päätoimittaja Matti Pietiläinen opetti minulle, että puhuminen vaikeistakaan asioista ei ole yliarvostettua. Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola on puolestaan visionääri, ja ihailen hänen kykyään nähdä tulevaisuuden kehityskulut yhden askeleen päähän, kun suurin osa meistä näkee vain yhden askeleen taaksepäin.