Journalisten

Alexander Mahmoud till Journalistförbundets svenska seminarium

Alexander Mahmoud
Fotografen Alexander Mahmoud jobbar på Dagens Nyheter. Han är aktuell med boken ”Du vill inte mer” som utkom i februari.


Den svenska fotografen, journalisten och författaren Alexander Mahmoud gästar Journalistförbundets svenska seminarium som hålls i Åbo 14 – 15 april. Mahmoud är aktuell med boken Du vill inte mer (Norstedts, 2023) som beskrivs som ”en rapport från en värld i stadigt förfall”. Boken, med text och bilder av Mahmoud, är både en arbetsdagbok och en självbiografi men fokus ligger på människorna han möter.

På seminariet berättar Mahmoud, genom sina bilder, om sitt arbete, om sin bok och om tillvaron som frilans och fast anställd. Mahmoud är i dag fast anställd på Dagens Nyheter – före det var han frilans i elva år och ”jobbade all vaken tid”.

År 2021 fick Mahmoud Stora journalistpriset för granskningen Barn till varje pris, som han gjorde tillsammans med Patrik Lundberg och Josefin SköldDN. Priset gavs i kategorin Årets avslöjande och handlar om internationella adoptioner.

I seminariet medverkar också Carl-Gustav Lindén, professor i datajournalistik vid universitetet i Bergen, som talar om journalistik, maskininlärning och chatbottar. HBL-journalisten Sylvia Bjon leder en kort workshop om vad som är bra att tänka på om arbetsgivaren inleder omställningsförhandlingar.

På fredagen gör seminariedeltagarna ett studiebesök till Yle Åbolands redaktion. Där blir det en diskussion om lokal konkurrens med Yle Åbolands nyhetschef Maria Nylund och Åbo Underrättelsers nyhetschef Pia Heikkilä.

Journalistförbundets svenska seminarium är öppet för alla svenskspråkiga medlemmar. Förbundet täcker logi och resekostnader för deltagare som bor utanför Åboregionen. Det kompletta programmet och en länk till anmälan finns på Journalistförbundets webbplats.