Media-ala

Kaleva Media perusti uusia tuotteita ja palkkasi nuoria journalisteja. Nyt yhtiö suunnittelee isoja irtisanomisia.

Kalevan pääluottamushenkilö Hanna Kuonanoja Kalevan toimituksessa
Kalevan toimituksen pääluottamushenkilö Hanna Kuonanoja kertoo, että toimitus osasi odottaa huonoja uutisia, mutta yllättyi siitä, miten paljon työntekijöitä työnantaja aikoo irtisanoa. Kaleva Media ilmoitti mittavista muutosneuvotteluista keskiviikkona 11. tammikuuta. Arkistokuva.

Kaleva Median toimitusten työntekijät ottivat uutisen työnantajansa mittavista irtisanomissuunnitelmista vastaan pettyneinä ja osin yllättyneinä.

Pohjois-Suomen merkittävin mediayhtiö kertoi eilen keskiviikkona 11. tammikuuta aloittavansa muutosneuvottelut, jotka koskevat noin 650 työntekijää. Neuvottelujen seurauksena 95 ihmistä voidaan irtisanoa ja 21 lomauttaa. Lisäksi enintään 21 työntekijän työsuhteita saatetaan muuttaa yksipuoleisesti.

Yhtiö on kertonut työntekijöille, että se aikoo irtisanoa toimituksista korkeintaan 18 ihmistä. Enintään 14 journalistin työsuhteiden olennaisia ehtoja aiotaan muuttaa.

Kaleva Median toimituksissa työskentelee toistasataa työntekijää. Kalevan toimituksen pääluottamushenkilön Hanna Kuonanojan mukaan toimituksissa oli osattu aavistella, ettei yhtiön taloudellinen tilanne ole hyvä. Suunniteltujen irtisanomisten ja ehtojen muutosten määrä kuitenkin yllätti henkilöstön.

”Olen ollut pääluottamushenkilönä 11 vuotta, ja nämä luvut ovat kärkipäätä”, Kuonanoja sanoo.

”Noin neljäsosaan toimitusten työntekijöistä voisi kohdistua neuvottelujen myötä kova toimenpide. Se on minun mielestäni tosi paljon.”

Kaleva Median toimitusjohtajan Juha Laakkosen mukaan noin kaksi kolmannesta irtisanomisista suunnitellaan kohdistuvan jakeluun. Muutosneuvottelujen piirissä on myös markkinoinnin ja mainonnan työntekijöitä.

”Toki meillä on toimituksissa merkittävä määrä työntekijöitä. Uskoisin kuitenkin, etteivät julkaisukohtaiset ratkaisut ole niin järkyttävät kuin mitä neuvotteluesityksestä voisi päätellä”, Laakkonen sanoo puhelimessa.

Kaleva Media julkaisee maakuntalehtiä Kalevaa ja Lapin Kansaa, luontoon ja retkeilyyn keskittyvää verkkolehti Pohjoisen Polkuja, neljää kaupunkilehteä sekä kuutta paikallislehteä. Sillä on myös paikallisradiokanava Radio Kaleva. Radion toimitus on kuitenkin rajattu neuvottelujen ulkopuolelle.

Muutosneuvottelut alkavat tiistaina 17. tammikuuta ja kestävät kuusi viikkoa.


Kaleva Median muutosneuvottelut ovat mittavimmat irtisanomisiin johtavat neuvottelut media-alalla hetkeen. Sanomalehtien näkymät ehtivät kääntyä pahimman pandemia-ajan jälkeen jo aiempia vuosia valoisammiksi. Monet toimitukset ovat rekrytoineet lisää työntekijöitä – myös Kaleva, joka esimerkiksi syksyllä 2021 palkkasi digivisualistin ja datajournalismiin erikoistuneen monimediatoimittajan.

Yhtiö päätti tilikauden 2021 voitollisena, ja sen liikevaihto kasvoi. Vuoden 2022 alussa se alkoi julkaista uutta retkeily- ja luontoaiheista verkkolehteä ja käynnisti oman paikallisradionsa toiminnan.

”Meille tuli paljon uusia rekrytointeja, nuoret ihmiset saivat työpaikkoja ja puheet olivat sen suuntaisia, että journalismin tekemiseen halutaan panostaa ja se on tärkeää. Hetken aikaa oli tunne, että pitkän yt-jakson jälkeen on valoisaa”, Hanna Kuonanoja sanoo.

Vuoden 2022 kuluessa tilanne alkoi kuitenkin näyttää toiselta. Kuonanojan mukaan toimitukset ovat silti saavuttaneet niille asetetut tavoitteet ja tehneet töitä uusien lukijoiden houkuttelemiseksi.

”Mutta muutosneuvotteluilmoitus on aina se, mihin päädytään. Moni kokee siinä ison ristiriidan”, hän sanoo.

Juha Laakkosen mukaan Kaleva Media aikoo jatkossakin panostaa monikanavaisuuteen ja digijournalismin kehittämiseen. Toimintaa on kuitenkin muutettava, koska taloustilanne on heikko, painetun lehden tilaajamäärä laskee ja sen tekemisen ja jakelun kustannukset kasvavat.

”Paperin hinta on järkyttävä, samaten kuin polttoainekustannukset. Me toimimme erittäin laajalla alueella Pohjois-Suomessa”, Laakkonen sanoo.

”Emme millään pysty vyöryttämään kuluttajahintoihin kaikkia niitä kustannusnousuja, joita tänä vuonna on tullut. ”

Kaleva Media harkitsee paperilehtiensä jakelun supistamista. Laakkosen mukaan nimekkeitä ei ole tarkoitus vähentää. Neuvottelujen tässä vaiheessa hän ei halua tarkentaa, vähenevätkö esimerkiksi jonkin lehden ilmestymispäivät.


Kaleva Media kävi yt-neuvottelut viimeksi keväällä 2021, jolloin se irtisanoi yhdeksän ja muutti seitsemän työntekijän työehtoja merkittävästi. Vähennykset koskivat tuolloin erityisesti toimituksia. Niistä irtisanottiin kuusi ja viiden työehtoja muutettiin.

Media-alan valoisa jakso jäi Kalevassa siis lyhyeksi. Hanna Kuonanojan mukaan kukaan ei voi väittää, että kaupallisen median taloudellinen tilanne olisi helppo. Sisältöjä pitäisi jaksaa uudistaa ja kehittää, mutta alan työntekijöiden motivaatiota syö se, että irtisanomisten uhka leijuu koko ajan taustalla.

”Toivoisin, että puheeseen siitä, miten journalismi on tosi tärkeää ja meidän ydintehtävä, voisi joskus uskoa hieman pidemmän jakson kuin puoli vuotta.”