Nimitys

Ruut Parikka hyödyntää teatteriosaamistaan radiotoimittajana

Ruut Parikka, 30, aloitti huhtikuun alussa Yle Radio 1:ssä kesätoimittajana. Parikka on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja kuvataiteilija. Nyt hän opiskelee Tampereen yliopiston journalistiikan maisteriohjelmassa. Aiemmin Parikka on työskennellyt taustatoimittajana radio-ohjelmissa ja televisiotuotannoissa.

Olet työskennellyt reilun kuukauden Yle Radio 1:ssä kesätoimittajana. Miten sait tämän työn?
Aloitin viime syksynä journalistiikan maisteriopinnot Tampereen yliopistossa. Päätin ensimmäistä toimittajan kesätyötä hakiessani tähdätä saman tien sen pariin, mikä kiinnostaa. Olin tätä ennen tehnyt muutaman vuoden Wappuradiota Tampereella ja Turussa. Ajattelin myös Yle Puhetta, mutta siellä ei tehdä suoraa lähetysvirtaa, joten tämä oli minulle sopivampi paikka.

Onko Yle tarpeeksi boheemi työpaikka?
Se tuntuu vähän avaruusasemalta. Vieläkin eksyn käytävillä. Mutta työyhteisö on ollut todella mukava. Ihanaa, että korona-ajan jälkeen työntekijät ovat siirtyneet takaisin toimistolle.

Mitä hyötyä teatteritaustastasi on radiotyössä?
Etenkin improvisaatiotaidoista ja dramaturgian opinnoista on hyötyä. Osaan tarttua tilanteeseen ja hyödyntää sosiaalista pelisilmääni. Radiossa vuorovaikutus on hyvin intiimiä. Aika on rajallista, joten välillä keskustelua täytyy viedä toiseen suuntaan ja rajata ytimekkäästi. Lapsenmielinen innostus on myös tärkeää, kun suostuttelen puhelimessa ihmisiä vieraiksi radio-ohjelmaan.

Millaisia muistoja sinulla on radioon liittyen?
Meillä on kotona aina kuunneltu radiota. Esimerkiksi uutiset on kuunneltu radiosta eikä katsottu televisiosta. Lasten puhelintoivekonsertit ja radiokuunnelmat ovat jääneet elävästi mieleen.

Aiheuttaako podcast-buumi radiossa työskenteleville journalisteille harmaita hiuksia?
Podcastien ja äänikirjojen myötä audiosisällön kunnioitus on palannut. Ääniohjelman ideointi ja konseptin suunnittelu on tarkkaa hommaa: ei riitä, että painaa rec-napin pohjaan.

Jos saisit kehittää ja juontaa oman radio-ohjelman, millainen se olisi?
Lapsuudessani aina piirsin ja kuuntelin radiota. Haluaisin ideoida piirtoiltaohjelman, jossa piirrettäisiin ja juteltaisiin yhdessä jostain piirtämiseen liittyvästä, ja huopatussien suhina kuuluisi taustalla.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Radiotoimittaja, mediapersoona Jenny Lehtinen on ilmiömäinen sisällöntekijä. Hän on hersyvä persoona, jonka osaamisessa yhdistyvät kuuntelemisen taito, inhimillisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Miten tamperelainen kotiutuu kesäksi Helsinkiin?
Onhan Pispalan sunnuntaipesisjoukkuetta ikävä, mutta onneksi löysin täältäkin kivan höntsäporukan, jonka kanssa pelata. Muuttaessa toin Tampereelta Helsinkiin polkupyörän, joten eiköhän ole kiva Helsinki-kesä tiedossa.