Journalisten

Bokaktuella journalister blandar fakta och fiktion

Inför årets hängmattssäsong kan man som vanligt rada upp en trave med böcker skrivna av journalister. I traven finns både dokumentära faktaböcker och fiktiva berättelser för olika åldersgrupper.

Annika Orre, pensionerad Nya Åland -reporter sedan 2020, gav i april ut Journalisterna. Där berättar hon om tidningskrisen på Åland 1981 och hur det gick till när ett gäng journalister hoppade av från Tidningen Åland och startade utmanaren Nya Åland.

”Det här är en kanonbok som borde läsas av alla ålänningar men främst kanske av våra politiker, affärsmännen och -kvinnorna samt av våra journalister”, skrev Mosse Wallén i sin recension av boken i Nya Åland.

Han gav dock boken ett minus för att den kallas dokumentärroman, med fingerade namn i persongalleriet, i stället för att författaren fullt ut står för sitt gräv.


En trend bland journalister som skriver böcker verkar vara att de riktar sig till unga läsare. Till den kategorin kan man räkna vetenskapsjournalisten Katja Bargums faktabok om myror, Myrornas rekordbok, som rekommenderas för åldrarna 9 – 12 år.

På fiktionssidan finns Svenska Yle -journalisten Karin Filéns roman Alla mina katastrofer, en berättelse om Sandras sommarlov mellan femman och sexan. I september kommer dessutom Svenska Yle -journalisten Matilda Gyllenberg ut med sin roman till samma målgrupp, Hundra dagar hemma, om en flicka som inte vill återvända till skolan efter pandemi och distansundervisning.

”Det finns en stor efterfrågan på böcker för barn i åldern 9 – 11 år, eftersom många då börjar läsa själva och upplever en stor läslust”, säger Andrea Svanbäck på Förlaget.

Hedda Sirén på Schildts & Söderströms tipsar om Anna-Lena Lauréns nyutgåvor av De är inte kloka, de där ryssarna från 2008 och Ukraina – gränslandet som Laurén skrev tillsammans med Peter Lodenius 2015.

”Båda böckerna har fått nyskrivna förord och är ytterst aktuella igen”, säger Sirén.