Media-ala

Salaliittoteorioita levittävä nettikanava sai tv-toimiluvan

Posi-tv:n lähetyksiä on voinut katsoa toistaiseksi vain internetissä. Kanavan tavoitteena on aloittaa lähetykset digitelevisiossa kahden viikon kuluessa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt ohjelmistotoimiluvan Posi-tv-kanavalle, joka on julkaissut verkkolähetyksissään muun muassa koronaan ja Ukrainan sotaan liittyviä salaliittoteorioita.

Myönnetty toimilupa on lyhytaikainen ja koskee digitaalista, maanpäällistä tv-verkkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kanavaa voisi katsoa televisiosta ympäri Suomen. Posi-tv:n toimilupa on voimassa vuoden ja sallii lähettää enintään 12 tuntia ohjelmaa viikossa.

Posi-tv:n viimeisin verkkoon julkaistu uutislähetys käsitteli muun muassa kuolleisuustilastoja, koronarokotuksia, ulosottoa, Natoa ja Suuri Journalistipalkinto -gaalaa sekä muutamia urheilutapahtumia.

Valtaosa lähetyksestä oli omistettu koronalle ja rokotuksille. Lähetyksessä annettiin esimerkiksi useasti ymmärtää, että koronarokotteet olisivat terveydelle vaarallisia.

Vuonna 2020 perustetun Posi-tv:n päätoimittaja on Ilkka Tiainen. Tiainen on arvokonservatiivisen ja laitaoikeistolaisen Valta kuuluu kansalle -puolueen varapuheenjohtaja.

Tiainen on aiemmin juontanut myös AlfaStudio-ajankohtaisohjelmaa. Sitä tuotti Alfa-tv:lle kristillinen IRR-tv. Huhtikuussa 2021 Tiainen kuitenkin kertoi lopettaneensa juontajana.

Tiaisen mukaan hänelle oli yllättäen ilmoitettu ohjelman jäämisestä tauolle. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun Tiainen oli otettu kiinni koronarajoituksia vastustaneesta mielenosoituksesta Helsingissä. Tiainen kertoo olleensa mielenosoituksessa Alfa-tv:n toimittajana.

Posi-tv:n lähetyksessä on Tiainen viitannut Ukrainan sotaan osana ”näytelmää”. Hänen mukaansa sen varjolla kiihdytetään muun muassa ”suurta nollausta”, energiakriisiä, ruokapulaa ja kolmatta maailmansotaa.

Ukrainan sodassa tapahtunutta Butšan verilöylyä väitetään yhdessä lähetyksistä valeuutiseksi.

Miksi Posi-tv julkaisee Ukrainan sotaan ja koronaan liittyviä salaliittoteorioita, päätoimittaja Ilkka Tiainen?

”Tänä päivänä ihmisiä ja asioita helposti leimataan ja tuomitaan eikä anneta hyvälle keskustelulle tilaa. Me annamme tilaa hyvälle keskustelulle. Totuus asuu dialogissa”, Tiainen vastaa sähköpostitse.

Tiaisen mukaan kaikkiin kanavan uutisiin löytyy lähde.

”Tietämätön ihminen, joka ei havainnoi maailmaa eikä ole katsonut lähetystä, saattaa herkästi leimata uutisen(t) salaliittoteoriaksi ilman, että ymmärtää edes mitä salaliittoteoria tarkoittaa.”

Tähän mennessä uutislähetyksen on voinut tilata kympin kuukausimaksulla sähköpostiinsa. Kanava tarjoaa myös vuositilauksia, joiden se kertoo mahdollistavan kanavan näkymisen televisiossa.

Tilaajia on Tiaisen mukaan tällä hetkellä reilut 300. Televisiolähetysten varmistamiseksi vuositilaajia tarvittaisiin tuhat. Se kattaa Tiaisen mukaan lähetys- ja serverikulut.

Varoja kerätään myös luomutuotteita myymällä. Tilaajat voivat ostaa ”valmiuslaatikoita”, jotka sisältävät muun muassa herneitä, härkäpapuja, makaroneja ja suolaa.

Posi-tv:n oli määrä aloittaa lähetykset digiverkossa jo aiemmin. Nyt tavoitteena on aloittaa lähetykset 23. toukokuuta alkavalla viikolla.

”Teemme alkuun kerran viikossa yhden tunnin mittaisen lähetyksen, joka sisältää muun muassa uutisia, kulttuuria, komediaa ja gonzo-journalismia”, Tiainen kertoo.

”Tarjoamme sisältöä, jota muut kanavat eivät tarjoa.”


Laki velvoittaa Traficomin myöntämään hakijalle lyhytaikaisen ohjelmistotoimiluvan, mikäli sillä ei ole syytä epäillä, että hakija syyllistyisi tiettyihin vakaviin rikoksiin. Näitä ovat esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai terrorismirikoksiin julkinen kehottaminen.

Lisäksi toimiluvan saajan pitää noudattaa viestintäpalvelulakia, kuvaohjelmalain ikärajasääntelyä ja arpajaislakia.

”Meillä on selkeät säännöt, jotka tulevat suoraan pykälistä”, päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen sanoo.

”Jos laissa määritellyt myöntämisen edellytykset täyttyvät, lupa on myönnettävä. Emme voi tarkastella sisältöjä muilta osin luvan myöntämisen arvioinnissa.”

Juurakko-Lehikoinen kertoo, että asian käsittelyssä on pyydetty näkemyksiä muilta viranomaisilta, muun muassa sisäministeriöltä ja suojelupoliisilta.

”Sieltä ei ole tullut mitään sellaista huomiota, joka olisi estänyt luvan myöntämisen.”

Vuonna 2017 suojelupoliisin lausunto esti dosentti Johan Bäckmanin aikeet ostaa Love FM -radiokanava. Tuolloin valtioneuvosto uhkasi perua kanavan toimiluvan.

Love FM -kanavalla oli pitkäaikainen ohjelmistotoimilupa, jonka valtioneuvosto voi tietyissä tilanteissa ottaa käsiteltäväkseen. Love FM:n sisällöt olivat herättäneet huolen Venäjän propagandasta jo ennen Bäckmanin ostoaikeita.

Traficom voi perua myöntämänsä lyhytaikaisen television ohjelmistotoimiluvan, jos hakija rikkoo sen ehtoja.

Juurakko-Lehikoinen muistuttaa myös, että julkaisijaa koskevat muutkin säännöt kuin ohjelmistotoimiluvan antamat rajoitukset – esimerkiksi rikoslaki. Sitä kuitenkin valvoo poliisi, ei Traficom.

”Ohjelmasisältöjen on toki noudatettava Suomen lainsäädäntöä kautta linjan.”