Työelämä

Demokraatin uuden päätoimittajan Petri Korhosen mielestä verkko markkinoi printtiä

Petri Korhonen, 56, aloittaa Demokraatin vastaavana päätoimittajana toukokuun puolivälissä. Aiemmin hän on toiminut Seuran toimituspäällikkönä ja tuottajana. Hän on työskennellyt myös Otavamedian ulkoilulehtien päätoimittajana sekä Helsingin Sanomissa, Nelosella, Talous- sanomissa ja Ylessä.

Mikä veti Demokraattiin?

Seuran uudistaminen oli hauskaa, mutta neljä vuotta on pitkä aika. Tuntui, että en opi enää uutta. Yhteiskunnalliset aiheet kiinnostavat.

Mikä työnsi Seurasta?

Seuralla menee hyvin. Ei ollut ajolähtöä eikä suurta tarvetta lähteä.

Miksi työskentelit viimeksi tuottajana?

Tulin toimituspäälliköksi, ja minun piti olla tämä vuosi kirjoittavana toimittajana. Halusin kokeilla, miten tutkivan journalismin juttujen teko onnistuu.

Miten hurmasit Demokraatin rekrytoijat?

Puhuimme siitä, millainen moderni puoluelehti on. Paperilehdestä luopuminen tai maksumuuri eivät ole patenttiratkaisuita. Verkko voi myös markkinoida printtiä. Muiden kuin isojen uutismedioiden on löydettävä oma ”nichensä”.

Puhuit Demokraatissa eettisesti kestävästä politiikan journalismista. Mitä se on?

Kansallinen yhtenäisyys ja yksimielisyys on lisääntynyt, mutta kriisit ja murrokset jatkuvat. Ei ole aika lietsoa keinotekoisia vastakkainasetteluja.

Mikä osa puoluelehden päätoimittamisesta on aatetta, mikä journalismia?

En ole puoluepoliittinen ihminen, ja menen tekemään journalismia. En usko joutuvani vääntämään siitä enempää kuin Seurassa siitä, miten usein Dannya haastatellaan.

Miten kalastat Demokraatille nuoria lukijoita?

Hyvällä sisällöllä. ”Nuorisolle suuntaaminen” kuulostaa samalta kuin rupeaisin yhtäkkiä puhumaan nuorisokieltä.

Demokraatti on aikakauslehti ja verkkouutislehti. Miten johdat molempia hyvin?

Eri alustat tarjoavat lukijoille ja tekijöille eri nautintoja. Yritän löytää tekijöille ilmaisutavat ja kanavat, joissa he pääsevät parhaiten loistamaan.

Demokraatilla on ollut vuodesta 2019 väliaikainen päätoimittaja. Miksi vakituinen palkataan vasta nyt? Jääkö väliaikainen hommiin?

Luulen, että kyse oli koronan aiheuttamasta poikkeustilasta. Kaikki jäävät hommiin. Yritän tulla toimitukseen rehellisesti, aidosti ja tönimättä muita syrjään.

Paras vastaväitteesi, jos Demokraatista yritetään säästää?

Lehtien on tultava toimeen mahdollisimman omillaan. Siinä auttaa vetävä sisältö. Toimitus on jo tehokas. Määrättömiin ei voi leikata. Työntekoa ei voi lisätä muodollisilla päätöksillä vaan poistamalla sen esteitä.

Olet maanpuolustusharrastaja. Miten se vaikuttaa Demokraatin Nato-kantaan?

En kerro julkisesti, miten äänestän tai mitä mieltä olen Natosta. Mutta ei Nato ole minulle mörkö.

Paras ja huonoin ominaisuutesi esihenkilönä?

En mikromanageroi. Heitän puujalkavitsejä väärissä paikoissa.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto on kärkikastia osaamisessa ja sosiaalisessa älyssä.