Journalisten

ÅU erbjuder Västnyland fem dagar med papperstidning

Åbo Underrättelser slår sig in på den västnyländska mediemarknaden med att erbjuda papperstidning fem dagar i veckan. Det är en stor skillnad jämfört med KSF Medias Västra Nyland, som för några år sedan reducerade sin utgivning till två papperstidningar per vecka.

Att Västnyland är intressant för ÅU ser chefredaktör Tom Simola, tidigare stadsdirektör i Raseborg, som självskrivet. Det beror inte bara på att regionen med sina 12 000 svensk- och tvåspråkiga hushåll är en seriös marknad att expandera på, utan också på att Åboland och Västnyland enligt honom på många sätt är likartade regioner.

”Novia och Axxell har verksamhet i Västnyland, Åbo och Åboland. Under våren startar Västnylands och Åbolands egna fotbollsserie med EIF, PIF och TPS i division 1. Det spelas handboll på båda sidorna av landskapsgränsen och Åbo Svenska Teater är regionteater också i Västnyland. Fritidsboendet har en stark ställning i Åboland och Västnyland.”

Ur Simolas perspektiv finns det en stark potential att bygga en kusttidning för Sydvästra Finland.

ÅU kommer att konkurrera med både Västra Nyland och Svenska Yles lokalredaktion, som är starka i regionen. Simola tar den existerande medienärvaron med ro.

”Vi tror på vår egen produkt med papperstidning fem dagar i veckan och nyheter på nätet varje dag. Svenska Yle kommer ju också att se lite annorlunda ut framöver, då Yle-lagen ändrar.”

Hur bevakningen ska se ut formas under tid. Men det ska inte bli enbart solskenshistorier i ÅU.

”Vi vill också bidra till en konstruktiv lokal diskussion och lyfta fram frågor som kanske kräver nya lösningar, lokalt och regionalt.”

ÅU:s journalistiska nyrekrytering i Västnyland är Kristoffer Nöjd, tidigare journalist vid Västra Nyland, som nu återvänder till branschen efter några år som kommunikatör vid Ingå kommun.