Media-ala

Maikkarin työehdoista syntyi sopu, lakko peruuntuu

Kari Pyrhönen MTV:n toimituksessa
MTV:n toimittajana työskentelevä Kari Pyrhönen pitää uuteen tessiin tehtyjä parannuksia askeleina oikeaan suuntaan. Hän toivoo, että työntekijät ja työnantajat pääsisivät käymään aitoa vuoropuhelua.

MTV:n ohjelmatyöntekijöiden uusista työehdoista on saatu sopu. Journalistiliitto ja työnantajia tes-neuvotteluissa edustanut Palvelualojen työnantajat Palta ry ovat molemmat hyväksyneet sovintoehdotuksen, jonka sovittelija antoi tiistaina 8. maaliskuuta.

Samalla peruuntui lakko, jonka oli määrä alkaa huomenna perjantaina 12. maaliskuuta. Lakkoon olisi mennyt noin 160 MTV:n sisällöntekijää.

Media- ja ohjelmatyöntekijöiden yhdistyksen MOT:n puheenjohtaja Kari Pyrhönen kuvaa neuvotteluja erittäin tiukoiksi.

Sopu syntyi vasta sovittelussa. Sovittelijalle mennessä neuvotteluosapuolten esitykset olivat varsin kaukana toisistaan. Kiistaa oli esimerkiksi haittalisistä eli ilta- ja yötyökorvauksista sekä ylitöistä maksamisesta.

Nyt syntynyt sopu on Pyrhösen mukaan vähintään tyydyttävä. Sovittelijan toimistolta saatiin parempi tulos kuin neuvotteluista olisi ollut mahdollista.

”Saimme käteen kylmää rautaa, ja puristimme siitä pari tippaa hunajaa”, hän kuvaa.

Tärkeä periaatteellinen parannus oli Pyrhösen mukaan esimerkiksi se, että tuottajia tuuraavien toimittajien korvauksia saatiin nostettua merkittävästi. Aiemmin pomon tuuraamisesta sai vain nimellisen korvauksen.

Kohennuksia tuli myös ilta- ja yölisiin sekä ylityökorvauksiin.

Palkkoja uusi sopimus korottaa toukokuun alussa yhteensä 2 prosenttia. Siitä 1,6 prosenttia on yleiskorotusta ja 0,4 prosenttia niin kutsuttua paikallista erää.

”Voi sanoa, että korotus on Journalistiliiton yleisen linjan mukainen”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Myös Ylen ja elokuva- ja tv-alan uudet työehtosopimuksiin tehtiin kahden prosentin palkankorotukset.

MTV:n tes-neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan ratkottavaksi perjantaina 25. helmikuuta, kun Journalistiliitto antoi lakkovaroituksen. Vanha työehtosopimus päättyi 28. helmikuuta ja uusi astuu voimaan heti.


MTV:n neuvotteluissa sovittiin myös koulutussuunnitelman tekemisestä sekä työntekijöiden ja yhtiön välisen vuoropuhelun kehittämisestä.

Pyrhönen toivoo, että työntekijä saisivat jatkossa paremmin tietoa esimerkiksi yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Keskusteluja voitaisiin kuitenkin käydä myös arkisemmista asioista, kuten työkulttuurista, työterveyshuollosta ja erilaisista etuuksista.

”Keskustelu työntekijöiden ja työnantajan välillä oli tapana vanhalla Maikkarilla”, Pyrhönen sanoo.

Neuvotteluissa Journalistiliiton tavoitteena oli kohentaa MTV:n sisällöntekijöiden työehtoja laajasti, sillä liiton mukaan ne ovat olleet muita uutistoimituksia heikommat: työajat ovat pidemmät ja lomat lyhemmät.

Taustalla ovat yhtiön aiemmat taloudelliset vaikeudet, ulkoistukset ja mittavat irtisanomiset 2010-luvulla. Niiden aikana työntekijät joustivat eduistaan yhtiön hyväksi.

Maikkarin myllerrys on Pyrhösen mukaan tasaantunut, kun se siirtyi Telian omistukseen vuonna 2019. Nyt opetellaan toimintaa ison yhtiön osana.

Nyt tehty sopimus korjaa Pyrhösen mukaan osan ongelmista, mutta ei kaikkia. Hän korostaa kaikkien työntekijöiden tietävän, ettei media-alan tilanne ole vieläkään helppo.

”Kaikki me toivomme Maikkarille hyvää”, Pyrhönen sanoo.