Media-ala

Lakko uhkaa Maikkarissa – työtä tehdään huonommin ehdoin kuin muissa uutistoimituksissa, sanoo liitto

MTV:n lakko vaikuttaisi muun muassa uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Kaksi viikkoa kestävä lakko alkaa 11. maaliskuuta, elleivät osapuolet pääse sopuun sitä ennen. Arkistokuva.

MTV:n sisällöntekijät voivat mennä kahden viikon kuluttua lakkoon. Journalistiliitto antoi tänään perjantaina 25. helmikuuta lakkovaroituksen. Sen mukaan noin 160 sisällöntekijää aloittaa lakon 11. maaliskuuta, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei sitä ennen löydetä sopua.

Työtaistelu vaikuttaisi muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Lakon on määrä kestää kaksi viikkoa.

Journalistiliiton edunvalvontajohtajan Petri Savolaisen mukaan työnantajaa edustava Palvelualojen työnantajat Palta ry ei ole joustanut neuvotteluissa työntekijöille tärkeimmissä kysymyksissä juuri yhtään.

MTV:n työehdot ovat muita uutistoimituksia heikommat: työajat ovat pidemmät ja lomat lyhemmät.

”Olemme esittäneet, että MTV:n työaika olisi jatkossa 37,5 tuntia viikossa, mikä on journalistien yleinen työaika”, Savolainen sanoo.

MTV:n työntekijöiden säännöllinen työaika on nykyisin 115 tuntia kolmen viikon jaksossa eli hieman yli 38 tuntia viikossa.

Myös työn haittalisät ovat heikommat kuin samaa työtä tekevillä Yleisradiossa. Haittalisiä ovat esimerkiksi korvaukset ilta- ja yötöistä.

”Työehtosopimukseen ei myöskään ole määritelty koulutusoikeutta, eikä koulutusta ole kahden viime vuoden aikana käytännössä järjestetty”, Savolainen sanoo.

”Haluaisimme päästä lähemmäs journalistisen alan normaaleja työehtoja.”

Media- ja ohjelmatyöntekijöiden yhdistyksen MOT:n puheenjohtajan, MTV:n toimittaja Kari Pyrhösen mukaan sovusta ollaan kaukana. Hän kokee, etteivät työnantajan neuvottelijat ymmärrä journalistisen työn vaatimuksia.

Pyrhönen kuvailee tilannetta ahdistavaksi. Ukrainan sodan myötä toimitus haluaisi keskittyä tekemään uutisia.

”Mutta nämä neuvottelut on käytävä. Jos hyväksyisimme työnantajan neuvottelijoiden viimeisimmän esityksen, se tarkoittaisi huonoa työelämää ihmisille pitkäksi aikaa eteenpäin”, Pyrhönen sanoo.

Paltan mukaan työnantaja on huomioinut tekemissään esityksissä Journalistiliiton esittämiä tavoitteita. Paltan työmarkkinajohtaja Minna Äären mukaan työntekijöiden vaatimukset kuitenkin ylittäisivät työmarkkinoiden yleisen linjan, eikä yhteiseen näkemykseen siksi ole neuvotteluissa päästy.

Lakkovaroitusta Palta pitää maailmantilanteen takia vastuuttomana.

”Lakkovaroitus tämänhetkisessä tilanteessa, jossa suomalaiset seuraavat tiiviisti tapahtumia Ukrainassa, osoittaa huonoa harkintaa Journalistiliitolta” , Ääri sanoo Paltan tiedotteessa.


Neuvotteluja MTV:n työehdoista on käyty tammikuusta lähtien. Nykyinen työehtosopimus on voimassa 28. helmikuuta saakka.

MTV:n työehtoja koskevat neuvottelut ajautuivat karille myös edellisellä neuvottelukierroksella kaksi vuotta sitten. Tuolloin Journalistiliitto antoi lakkovaroituksen, koska Palta ei halunnut luopua kilpailukykysopimuksen tuomista lisätyötunneista. Muilla aloilla kiky-tunneista oltiin yleisesti luopumassa.

Osapuolet pääsivät tuloksesta sopuun muutamaa päivää ennen kuin lakon oli määrä alkaa.

Petri Savolaisen mukaan nyt ratkottavista ongelmista monet ovat sellaisia, joita yritettiin ratkoa jo viime kerralla. Niistä on yritetty sopia myös paikallisesti työpaikalla, mutta tuloksetta.

MTV:n muuta alaa heikompien työehtojen taustalla ovat yhtiön aiemmat taloudelliset vaikeudet, ulkoistukset ja mittavat irtisanomiset 2010-luvulla. MTV siirsi journalistista työtä tekeviä työntekijöitään muun muassa sisällöntuotantoyhtiö Mediahubiin, jonne se ulkoisti uutisensa vuonna 2015.

”Mediahubin aikoina työntekijät tulivat vastaan ja tinkivät omista työehdoistaan. Ymmärrettiin se, että on kiikun kaakun, että jatkuuko toiminta vai ei”, Savolainen sanoo.

Journalisti käsitteli MTV:n yhtiöjärjestelyjä pitkässä jutussaan keväällä 2016.

Vuonna 2019 MTV ja Mediahub yhdistyivät, ja Telia osti MTV:n. Nyt yhtiön tilanne on parempi, mutta työehtoja ei haluta korjata.

”Nyt kun omistaja on vaihtunut, työnantajana on kanavayhtiö ja ’pöllö’ on noussut siivilleen, ei ole enää perusteltua se, että yhtiön journalisteilla on alan huonoimmat työehdot”, Savolainen sanoo.

Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mielestä MTV:n tilanne kertoo paljon siitä, mitä työnantajapuolen mainostamat paikalliset joustot todellisuudessa tarkoittavat.

”Puhutaan joustamisesta puolin ja toisin tiukoissa tilanteissa – ja maikkarilaiset ovat joustaneet silloin, kun Maikkari oli pulassa. Mutta nyt kun tilanne on parempi, niin työnantaja ei liikahda piiruakaan”, Aho sanoo.

”Työnantajan puheet ovat aivan toista kuin miten toimitaan.”


Neuvottelut MTV:n työehtosopimuksesta jatkuvat nyt valtakunnansovittelijan välityksellä. Sovittelu alkaa todennäköisesti ensi viikolla.

Päivitys pe 25.2. klo 19.20: Juttuun on lisätty Paltan työmarkkinajohtajan Minna Äären kommentit.