Journalismi

Julkisen sanan neuvosto selvittää Journalistin ohjeiden päivittämistä

Viime aikoina on keskusteltu muun muassa siitä, pitäisikö journalistien omien sometilien journalististen päivitysten kuulua itsesääntelyn piiriin, sanoo JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen. “Näin on Norjassa, Virossa ja Saksassa. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa tilit ovat itsesääntelyn ulkopuolella.”

Julkisen sanan neuvosto selvittää Journalistin ohjeiden päivitystarpeita verkkokyselyllä ja tutkimustiedon avulla. Ohjeiden päivittämisestä ja päivittämisen tavasta päättää syksyllä JSN:n taustayhteisö Jusanek.

Edelliset päivitetyt Journalistin ohjeet tulivat voimaan vuonna 2014. JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen mukaan ohjeiden päivittämistä pitää pohtia median toiminnan ja toimintaympäristön muutosten takia.

”Sosiaalisen median ja algoritmien rooli on kasvanut. Medialla on uusia ansaintamalleja, kuten sponsoroitu journalismi ja kumppanuusmarkkinointi. Journalistien ammattiroolit ja ansaintatavat ovat monimuotoistuneet esimerkiksi somevaikuttamisen suuntaan. Siksi ohjeita voi olla tarpeen päivittää esimerkiksi niin, että journalistien eri roolien pitäisi olla selvemmin näkyvissä”, Hyvönen sanoo.

JSN:n verkkokysely Journalistin ohjeiden päivitystarpeista avautuu sen verkkosivuilla maalis – huhtikuun taitteessa. Vastaajiksi JSN toivoo sekä media-alan toimijoita että yleisöä.

JSN myös osallistuu Euroopan riippumattomien medianeuvostojen yhteisön AIPCEn tiedonkeruuseen journalistien eettisten ohjeiden muutostarpeista Euroopan maissa. JSN:n ja Belgian medianeuvoston yhteisen tutkimustyön tuloksia julkaistaan maaliskuussa ja syksyllä.