Media-ala

MTV:n uusi työehtosopimus hyväksyttiin, palkat nousevat 3,7 prosenttia

MTV:n luottamusmies Petteri Savolainen on tyytyväinen lakonuhan väistymisestä. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliitto ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat molemmat hyväksyneet MTV:n uuden, keskiviikkona syntyneen työehtosopimuksen. MTV:n lakonuhka on näin ollen väistynyt.

MTV:n sisällöntekijöiden palkat nousevat uudessa tessissä 3,7 prosenttia 28 kuukauden mittaisen sopimuskauden aikana. Korotus on hieman yleistä linjaa suurempi. Tällä korvataan sitä, että työnantaja saa jatkossakin teettää jaksotyötä tekevillä työntekijöillä 115 tuntia töitä kolmen viikon jaksossa. Suurin osa MTV:n sisällöntekijöistä tekee juuri jaksotyötä.

Jos kahden kolmiviikkoisjakson työmäärä ylittää 230 tuntia, on kyse korvattavasta ylityöstä.

Vaikka jaksotyön työaika ei lyhene, palkattomat kiky-tunnit poistuvat myös MTV:n sopimuksesta.

”Viiden kuukauden neuvotteluiden jälkeen sovinnolliseen ratkaisuun täytyy olla tyytyväinen”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

”Torjuimme monia työnantajan tavoitteita, jotka ovat tällä neuvottelukierroksella hiertäneet muidenkin liittojen pöydissä. Tyytyväisin olen 3,7 prosentin korotustasoon ja myös hieman pidempään sopimuskauteen. Se takaa, että seuraavalla neuvottelukierroksella emme ole ensimmäisten joukossa neuvottelemassa.”

Savolainen huomauttaa, että uuden työaikalain mahdollistamia, jäsenistössä huoltakin aiheuttaneita työaikajoustoja ei tullut sopimukseen lainkaan.

 

MTV:n tessistä neuvoteltiin lokakuusta saakka eli viiden kuukauden ajan. MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen kiittää valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan panosta sovinnon syntymisessä.  Ratkaisevinta neuvotteluiden onnistumiselle oli kuitenkin jäsenistön tuki.

”Vaikka jäsenet seisoivat täysin lakkovaroituksen takana, on totta kai helpotus, ettei lakkoon tarvinnut mennä. Porukka on tyytyväinen, että sopimus saatiin, ja voidaan jatkaa rauhassa hommia”, Savolainen sanoo. 

MTV:n Savolainen on sopimukseen sisältöön kohtuullisen tyytyväinen, vaikka jaksotyön tekijöiden työaikaa ei saatukaan lyhennettyä.

”Nyt emme kuitenkaan joutuneet luopumaan pyhälisistä ja niistä vähistä haittalisistä, mitä meillä on.”