Media-ala

Etelä-Suomen Median lomautusneuvottelut päättyivät – koko henkilöstö voidaan lomauttaa 90 päiväksi

Etelä-Suomen Median lomautuksia koskevat yt-neuvottelut eli muutosneuvottelut ovat päättyneet. Ne koskivat yhtiön koko henkilöstöä.

Etelä-Suomen Median lomautuksia koskevat yt-neuvottelut eli muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena työnantajalla on mahdollisuus lomauttaa koko henkilöstö enintään 90 päiväksi. 

Paikallisjohtaja Karri Kannalan mukaan lomautusten määrät pyritään minimoimaan. Yksi keino on, että talvilomia on keskitetty helmikuulle.  

”Sen ansiosta helmikuulla on vain yksittäisiä lomautuspäiviä alle kymmenellä henkilöllä koko henkilöstössä”, Kannala sanoo. 

”Kun mediamainonnan kysyntä toivottavasti maalis–huhtikuussa elpyy, meillä on talvilomat pidetty ja hyvä resurssi töissä. Nyt kun on hiljaisempaa, henkilöstö on talvilomalla. Se on heille ja kaikille mieluisampaa kuin olla lomautettuna.” 

Kannala kertoi tammikuussa Journalistille, että neuvottelujen aloittamiseen vaikutti heikentynyt koronatilanne ja siihen liittyvät rajoitukset, jotka vähentävät mediamainonnan määrää. Se vaikuttaa liikevaihtoon etenkin yhtiön täysin mainosrahoitteisissa kaupunkilehdissä.  

Mahdollisista tulevista lomautuksista päätetään Kannalan mukaan riippuen siitä, miten koronatilanne ja -rajoitukset kehittyvät. 

”Tällä hetkellä näyttää myönteiseltä, koska rajoituksia on kevennetty ja saatetaan keventää lisää. Jos näin käy, se helpottaa meitä olennaisesti sitä kautta, että mainonnan kysynnän pitäisi elpyä.” 

Jos lomautuksia tulee lisää, miten arvioit niiden vaikuttavan toimitusten työhön? 

”Toimitukset eivät mene missään tilanteessa kiinni. Sen tarkemmin en lähde mahdollisia tulevia lomautuksia arvioimaan. Tavoite on se, että lomautuksia ei tarvitsisi tehdä. Se riippuu siitä, miten nopeasti ja miten rajoitukset poistuvat. Toivotaan, että ne poistuvat.” 


Lomautuksia koskevat muutosneuvottelut alkoivat Etelä-Suomen Mediassa vain pari viikkoa sen jälkeen, kun edelliset yt-neuvottelut olivat päättyneet 22. joulukuuta.  

Yhteistoimintalaki muuttui vuodenvaihteessa. Uuden lain mukaan yt-neuvottelut ovat nimeltään ”muutosneuvottelut”.  

Etelä-Suomen Median joulukuun neuvottelut koskivat uudelleenorganisointia ja rakenteellisia muutoksia Luoteis-UusimaassaKarkkilan TienoossaVihdin Uutisissa ja Tamperelaisessa. Neuvotteluissa uhan alla oli myös journalistien työpaikkoja. 

Pääluottamushenkilö Petri Lyy toivoo, että nyt päättyneillä lomautusneuvotteluilla vältetään myöhemmät neuvottelut irtisanomisista. Toistuvat muutosneuvottelut tuntuvat raskailta. 

“Työilmapiiriä on etäyhteyksien päästä vaikea arvioida, mutta tuskin nämä neuvottelut sitä ainakaan parantavat.” 

Lue lisää: Etelä-Suomen Mediassa kahdet yt:t peräkkäin – ilmestymispäivät vähenevät ja lomautukset uhkaavat