Journalismi

Johanna Vehkoon Lokka-syytteet nurin – ”Tästä saatiin sananvapautta tukeva ennakkotapaus”

Korkein oikeus totesi Johanna Vehkoon syyttömäksi kunnianloukkaukseen.

Korkein oikeus on hylännyt toimittaja Johanna Vehkoon syytteen oululaisen entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Lokka teki vuonna 2016 rikosilmoituksen, kun Vehkoo oli kutsunut häntä Facebook-seinällään rasistiksi ja natsipelleksi. Käräjäoikeus tuomitsi Vehkoon keväällä 2019 sakkoihin Lokan kunnian loukkaamisesta.  Rovaniemen hovioikeus piti syyskuun 2020 tuomiossaan käräjäoikeuden päätöksen voimassa.

150 euron päiväsakkojen lisäksi Vehkoon olisi alkuperäisen tuomion mukaan pitänyt maksaa 200 euroa korvauksia Lokalle sekä tämän oikeudenkäyntikulut. 

Vehkoolle myönnettiin valituslupa korkeimpaan oikeuteen viime vuoden huhtikuussa.

KKO ku­mo­si tänään tiistaina 11. tammikuuta ho­vioi­keu­den tuo­mion, hyl­kä­si kun­nian­louk­kaus­ta kos­ke­van syyt­teen ja va­paut­ti Veh­koon ran­gais­tuk­ses­ta, va­hin­gon­kor­vaus­vel­vol­li­suu­des­ta ja vel­vol­li­suu­des­ta kor­va­ta Lo­kan oi­keu­den­käyn­ti­ku­lu­ja.

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoon Facebook-statuksessaan esittämä arvostelu kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa, ja koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

Lokka tunnetaan voimakkaan maahanmuuttovastaisena ja kiivassanaisena poliitikkona ja aktivistina. Hänet on muun muassa tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanrymää vastaan.

“Ottaen huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitusta kokonaisuutena arvioitaessa siinä käytettyjen ilmaisujen ei katsottu selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä”, päätöksen yhteenvedossa todetaan.

Vehkoon viimevuotinen Oikeusjuttu-kirja kuvaa oikeudenkäyntiprosessia sekä oikeistotrollien vaikutusta median, oikeuslaitoksen ja yhteiskunnan toimintaan.


Johanna Vehkoo kuvailee oloaan pitkän prosessin jälkeen helpottuneeksi.

“Tämän jutun ei alun perinkään olisi pitänyt edetä syytteeseen, koska kyse on ollut poliittisen toiminnan kommentoimisesta. On käsittämätöntä, että se eteni. On kuitenkin hyvä, että tästä saatiin sananvapautta tukeva ennakkotapaus. Sellaiselle oli selvästi Suomessa tarvetta.”

Vehkoo muistuttaa Lokan todenneen julkisesti moneen otteeseen, ettei todellisuudessa pidä Vehkoon sanoja kunnianloukkauksena.

“On erikoista, että syyttäjä lähti alun perinkään voimallisesti ajamaan tällaista juttua, kun Suomessa reilusti yli 90 prosenttia kunnianloukkaustapauksista pysähtyy esitutkintaan. Keissi osoittaa sen, että syyttäjälaitoksessa olisi reformin paikka. Kunnianloukkaustapauksille ei ole mitään valtakunnallisia kriteereitä eikä yhdenvertaisuus toteudu niiden tutkinnassa. Se on oikeusvaltiossa kestämätöntä.”

Vehkoo pitää Lokan rikosilmoitusta hyökkäyksenä toimittajan ammattia kohtaan.

“Asianomistaja ei olisi kiinnostunut minusta alun perinkään, ellen olisi valemedioista ja disinformaatiosta kirjoittanut toimittaja. Tämä on ollut häneltä poliittista toimintaa”, Vehkoo sanoo.

“Kirjoitin Facebook-päivityksessäni yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, eli toimittajiin kohdistuvasta häirinnästä. Onneksi korkein oikeus ymmärsi tämän.”

Vehkoo muistuttaa oikeusjuttunsa koskevan muidenkin kuin hänen itsensä sananvapautta.

“Tässä on kysymys ihan kaikkien sananvapaudesta, siitä voimmeko puhua vapaasti äärioikeistoaktivistien toiminnasta ja ideologiasta. Kun äärioikeiston uhka kasvaa koko ajan, olisi todella huolestuttavaa, jos emme voisi puhua siitä vapaasti.”


Junes Lokka kommentoi korkeimman oikeuden päätöstä sarkastiseen sävyyn.

“Päätos on iso ja hyvä asia suomalaiselle journalismille”, Lokka sanoo.

“Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa, että Suomessa on sananvapaus ja vapaa media, joka tarttuu tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin.”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on tyytyväinen siihen, että korkein oikeus kykeni näkemään Vehkoon alkuperäisen kirjoituksen kontekstin.

“Olen ihmetellyt koko ajan, miksi alemmat oikeusasteet eivät ole nähneet kokonaisuutta. KKO:n päätöksessä on nähty hyvin selvästi, ettei Vehkoon kirjoituksessa Lokan oman poliittisen toiminnan vuoksi ollut kysymys kunnianloukkauksesta” Aho sanoo.

“On ollut täysin kohtuutonta, että Vehkoo on joutunut kamppailemaan yli viisi vuotta oikeutta saadakseen.”