Sananvapaus

Hovioikeus piti voimassa toimittaja Johanna Vehkoon tuomion. Journalistiliiton puheenjohtaja: ”Tuomio monesta syystä kohtuuton.”

Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan toimittaja Johanna Vehkoon aiemmin käräjäoikeudelta saaman kunnianloukkaustuomion. Kuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin tänään Rovaniemen hovioikeudessa sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden aiemman tuomion. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää päätöstä kohtuuttomana ainakin kahdesta syystä.

”Tuomiosta käy ilmi, että tuomioistuin ei ole tunnistanut tapoja, joilla toimittajia voi häiritä. Päätöksessä otetaan huomioon ainoastaan puhelinsoitto – se, että Junes Lokka on soittanut Johanna Vehkoolle kerran puhelimella. Mitään muuta Vehkooseen kohdistettua häirintää tuomioistuin ei ole huomioinut. On hurjaa, jos oikeuslaitoksen mukaan ainoa toimittajaan kohdistuva häirinnän muoto on puhelimella soittaminen”, Aho sanoo.

Hovioikeuden päätös kertoo Ahon mukaan, että syyttäjä ja lainsäädäntö eivät ole valmistautuneet vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen. Päätös ei Ahon mukaan ota lainkaan huomioon kontekstia.

”On todella huolestuttavaa, että tuomioistuin ei tunnista häirintää. Tämä aiheuttaa lainsäädäntöpaineita: toimittajaan kohdistuva häirintä on voitava tunnistaa ja tuomita. Nyt niin ei ole tapahtunut, Vehkooseen kohdennettua häirintää ei ole tunnistettu” Aho sanoo. Oikeudenkäyntiprosessi on Ahon mukaan ollut häirityn toimittajan eli Johanna Vehkoon kannalta täysin kohtuuton prosessi.

”En lähde arvailemaan Lokan motiivia syytteen nostamiselle. Rikosilmoitusten tehtailu toimittajista on kuitenkin maailmalla valitettavan yleinen häirinnän muoto, jolla yritetään hiljentää toimittajia”, Aho sanoo.

Toisekseen tuomion perusteluissa viitataan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiin, joissa toimittaja on saanut tuomion kunnianloukkauksista. Päätökset kuitenkin koskevat julkaistuja artikkeleita.

”Vehkoo ei julkaissut artikkelia tai esittänyt mielipiteitään muutenkaan julkisesti, vaan rajatulle ystäväjoukolle Facebookissa. Teot eivät ole verrannollisia”, Aho sanoo.

Aho peräänkuuluttaa myös yhtenäisiä tuomiokäytäntöjä. Hän mainitsee esimerkkinä päätöksen, jossa halventava kirjoittelu poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä ei johtanut edes tutkintaan. Perusteena oli, ettei ryhmän kommentteja ollut tarkoitettu julkiseksi.

”Poliisien ryhmässä oli 2 800 jäsentä. Vehkoon Lokka-kirjoitus oli näkyvissä noin 200:lle hänen Facebook-ystävälleen.”

Johanna Vehkoo sanoo, ettei ole vielä päättänyt, kanteleeko korkeimpaan oikeuteen.

”Harkitsen vakavasti, mutta en tässä vaiheessa osaa vielä sanoa.”

Kun kyseessä on näin valtava sananvapausasia, hovioikeuden tulisi perustella kantansa erittäin vankasti, Vehkoo sanoo. Syyttäjän mukaan Vehkoo arvosteli Lokkaa yksityishenkilönä eikä hänen poliittista toimintaansa.

”Tuomioistuin ei ottanut huomioon, että soittelu, videot ja muu häiriköinti on nimenomaan Lokan poliittisen toiminnan ydintä.”

Vehkoo pitää uskomattomana, että tuomioistuimen näkemyksen mukaan ihminen ei saa puhua rajatulle ystäväpiirilleen äärioikeiston häirinnästä. Asialla on hänen mukaansa myös laajempi merkitys.

”Jo pitkään on ollut nähtävissä, että äärioikeistosta ei uskalleta puhua oikeilla termeillä. Toimittajia panostetaan vaikenemaan ja esimerkiksi rasisteja kutsutaan heidän itse itselleen antamalla nimellä: kansallismieliset. Se, onko joku rasisti, ei ole itsemäärittelykysymys. Meidän on voitava sanoa ääneen, että rasistista ideologiaa kannattava ihminen on rasisti, vaikka hän itse kieltäisi sen.”

Vehkoo kutsui Lokkaa suljetulla Facebook-seinällään muun muassa natsipelleksi. Lokka itse on tunnettu siitä, että hän toistuvasti solvaa ihmisiä julkisesti kutsuen heitä esimerkiksi ”vitun idiooteiksi”, ”huoriksi” ja ”häiriintyneiksi sekopäiksi”. Lokka on tuomittu useita kertoja erilaisista rikoksista ja osa oikeusprosesseista on vielä kesken. Hovioikeuden mukaan Lokan kielenkäyttö ei oikeuta häneen kohdistettua kielenkäyttöä.

Journalistiliitto on aiemmin ottanut kantaa Vehkoon oikeusprosessiin ja sekä lunastanut sarjakuvataiteilija Ville Rannalta aiheeseen liittyvän pilakuvan.
”Emme ole vielä ehtineet keskustella, miten liitto aikoo reagoida tämänpäiväiseen tuomioon”, puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.
 


Juttua päivitetty 30.9. klo 19.35. Lisätty Johanna Vehkoon kommentit.