Työelämä

Ylen HR-järjestelmä kannustaa ”minimoimaan ammattiliittojen vaikutusvaltaa” 

Amerikkalainen HR-järjestelmä Workday on kiinnostunut ammattiliittojen vaikutusvallan minimoimisesta.

Yle otti viime keväänä käyttöön uuden Workday-nimisen HR-järjestelmän. Workdayssa henkilöstö voi halutessaan täydentää uraprofiiliinsa erilaisia taitojaan ja ominaisuuksiaan. Täydennettyjä tietoja voidaan käyttää esimerkiksi Ylen vuotuisissa tavoite- ja osaamiskeskusteluissa.   

Esimerkiksi editointiohjelmisto Avidin osalta Workdayssa on mahdollisuus merkitä omiksi vahvuuksikseen vaikkapa ”ensiapu” tai ”tuen tehokkuus”. Yhtenä Workdayn työntekijöille tarjoamana vahvuusalueena Avid-valikkoon on kuitenkin listattu ”ammattiliiton vaikutusvallan minimoimiseen liittyvät käytännöt.” 

   Ylen operatiivisen HR:n päällikkö Marika Kivilehto, miksi valikossa on tällainen vaihtoehto?  

”Hyvä kysymys… En tunne tuota puolta Workdaysta niin hyvin, että osaisin varmuudella sanoa”, Kivilehto sanoo.  

Kivilehto palaa asiaan myöhemmin sähköpostitse. 

”Henkilö voi hakea ja lisätä uraprofiiliinsa erilaisia osaamisia ja taitoja”, hän kirjoittaa. 

”Osa niistä on Ylen määrittelemiä. Lisäksi järjestelmässä on tarjolla yli 50 000 muuta osaamista ja taitoa, jotka tulevat Workdayn ylläpitämästä ja jatkuvasti päivittämästä maailmanlaajuisesta osaamiskirjastosta.” 

Miten suhtaudutte siihen, että ”ammattiliiton vaikutusvallan minimoimiseen liittyvät käytännöt” lasketaan HR-järjestelmässä positiiviseksi asiaksi?   

”Alkuperäinen englanninkielinen termi on ”Union Avoidance Practices”. Tämä suomenkielinen käännös tuntuu kotimaisessa kontekstissa vieraalta ja olemmekin antaneet käännöksestä palautetta Workdaylle.” 

Onko tavallista, että ohjelmia hankitaan perehtymättä niiden ominaisuuksiin tai tässä tapauksessa jopa ohjelman taustaideologiaan?  

“Kyllä niihin perusteellisesti tutustutaan, ja esimerkiksi tämän HR-järjestelmän hankkiminen aloitettiin jo vuonna 2020. On päivänselvää, että kun järjestelmä on kansainvälinen, se on rakennettu kaikille maille soveliaaksi. Järjestelmä on myös niin laaja, että siellä voi olla vielä näkyvillä ominaisuuksia, jotka eivät ole Ylelle olennaisia.”  

Nyt kun tämä tuli tietoonne, aiotteko poistaa valikoistanne kohdan ammattiliiton vaikutusvallan minimoimisesta?  

”Kategoria on lähtöisin Workdayn ylläpitämästä osaamiskirjastosta. Osaamiskirjaston sisältö on sama kaikille sen asiakasyrityksille eikä Yle voi muokata tai poistaa sen sisältöä tai suomennoksia”, Kivilehto sanoo.

“Olemme esittäneet Workdaylle painavan pyynnön, että tuo kohta tulee muuttaa”, Kivilehto lisää myöhemmässä sähköpostissaan.

Workdayta käytetään Ylellä muun muassa työkierron ja sisäisen rekrytoinnin apuvälineenä.  

Kivilehdon mukaan ohjelman vahvuuksiin kuuluu, että sen avulla omaa osaamista on aiempaa helpompi tuoda monipuolisesti esiin.   


Workday on ollut Yhdysvalloissa syrjintäsyytteiden kohteena. Yhtiötä vastaan on Kaliforniassa vireillä oikeudenkäynti, jossa tutkitaan, onko Workdayn algoritmi syrjinyt afroamerikkalaista työnhakijaa tämän ihonvärin perusteella.   

Workdayta käytetään työelämässä laajalti, Suomessa Ylen lisäksi muun muassa MTV:llä, S-Ryhmässä, Postissa ja Aalto-yliopistossa.   

Ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi ovat Suomen perustuslain turvaamia oikeuksia.   

Ammatillinen järjestäytymisvapaus on taattu myös lukuisilla kansainvälisillä sopimuksilla.  

Juttua muokattu 18.11. klo 13:59: Täsmennetty Marika Kivilehdon kommenttien ajankohtia.