Media-ala

Kaleva Media perustaa luontomedian ja radiokanavan sekä palkkaa digitekijöitä

Kaleva Media aikoo hankkia lisää digitilaajia kokonaan uusien digituotteiden avulla, sanoo sisältöliikentoiminnan johtaja Niiles Nousuniemi.

Kaleva Media perustaa uuden luontoaiheisen digimedian ja radiokanavan.

Luontoaiheisen digimedian taustalla ovat yhtiön oma kartoitus siitä, että aiheelle on nyt kysyntää. Yhtiön omissa toimituksissa on jo valmiiksi paljon aiheeseen liittyvää osaamista.

”Meillä on Kaleva Mediassa eri puolella Pohjois-Suomea superhyviä toimittajia ja kuvaajia, jotka pystyvät tekemään kiinnostavaa luontojournalismia”, sanoo Kaleva Median sisältöliiketoiminnan johtajan Niiles Nousuniemi.

Uutta mediaa ei kuitenkaan ole tarkoitus täyttää pelkästään lehdissä julkaistuilla jutuilla.

”Hyödynnämme totta kai sitä sisältöä, jota teemme muutenkin. Ajatus ei kuitenkaan ole, että me ajamme vain lehtien juttuja sellaisenaan verkkoon. Luontoaiheisen median ympärille luodaan oma freelancepohjainen verkosto”, Nousuniemi sanoo.

Luontomedialle rekrytoidaan tuottajaa. Julkaisusta aiotaan tehdä itsenäinen ja tilausmaksuihin perustuva.

Kaleva Median lehtien digitilausten määrä kasvoi viime vuonna. Kaikista tilauksista niiden määrä oli 20 prosenttia. Kaleva haluaa kasvattaa digitilaajien määrää uusilla tuotteilla ja yrityksessä uskotaan, että niille myös löytyy maksuhalukkaita lukijoita.

”Meillä on tavoitteena perustaa myös uusia digitaalisia, tilauspohjaisia medioita. Tämä on niistä ensimmäinen”, Nousuniemi kertoo.

Tulevat hankkeet ovat vielä “alustavien pohdintojen asteella”. Uudet tuotteet voisivat olla Nousuniemen mukaan luontomedian tapaan teemallisia tai alueellisia.


Kaleva Media etsii myös päätoimittajaa uudelle radiokanavalle, jonka on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Valtioneuvosto myönsi Kalevalle ohjelmistotoimiluvan kesäkuussa täydennyshakukierroksella. Yhtiö haki radiolupaa jo varsinaisella hakukierroksella vuonna 2018, mutta jäi silloin ilman.

Radiokanava alkaa toimia Oulussa, Raahessa, Taivalkoskella, Tervolassa ja Inarissa. Nousuniemi kertoo, että kanavalla on tarkoitus hyödyntää yhtiön uutistuotantoa.

”Uutissisällöistä luodaan tiivis yhteistyömalli Kalevan toimituksen kanssa”, Nousuniemi sanoo.


Kaleva Media tiedotti maanantaina 30. elokuuta rekrytoivansa kaikkiaan neljä uutta työntekijää.

Nousuniemen mukaan yhtiö haluaa uusilla rekrytoinneilla kehittää digitaalista journalismia ja sisältöjä. Luontomedian tuottajan ja radiokanavan päätoimittajan lisäksi yhtiö palkkaa Kalevan toimitukseen digivisualistin ja datajournalismiin erikoistuvan monimediatoimittajan.

Suunta on toinen kuin vielä keväällä, kun yhtiö irtisanoi yhdeksän ja muutti seitsemän työsuhteen ehtoja merkittävästi.

Kaleva Median toimitusjohtajan Juha Laakkosen mukaan uusia tehtäviä on tarjottu takaisinottovelvollisuuden piirissä oleville irtisanotuille työntekijöille. Radio ja luontomedia ovat yhtiölle kokonaan uutta liiketoimintaa.

Kaikki neljä uutta työtehtävää ovat ilmoituksen mukaan luonteeltaan ”joustavaa etätyötä”. Teoriassa tehtäviä voisi siis hoitaa vaikka Etelä-Suomesta käsin.

Käytännössä esimerkiksi uuden median käynnistäminen vaatii kuitenkin myös läsnäoloa, Niiles Nousuniemi sanoo.

”Olemme halunneet tuoda rekrytoinnissa esille sitä, että etätyö on mahdollista monissa tehtävissä”, hän kertoo.

”Tässä puolentoista vuoden aikana on opittu, että tietyissä tehtävissä konttorilla istuminen ei välttämättä ole itseisarvo.”