Media-ala

Sanoma irtisanoi pelättyä vähemmän Almalta ostamistaan toimituksista – ”Joka ainoa irtisanominen on tarpeeton”

Sanoma Media FInland perustaa Pirkanmaalle yhteistoimituksen, joka tekee sisältöjä Aamulehdelle ja joukolle paikallis- ja kaupunkilehtiä. Helsingin Sanomien Tampereella toiminut aluetoimitus lakkautetaan. Kuva: Laura Vesa

Sanoma Media Finland irtisanoo alueellisten lehtiensä toimituksista 12 työntekijää.

Lisäksi yt-neuvottelujen seurauksena yhdeksän henkilön työsuhteen ehdot muuttuvat olennaisesti ja kolme jää vapaaehtoisesti eläkkeelle. Osa paikallislehdistä alkaa ilmestyä painettuina harvemmin, ja Pirkanmaalle perustetaan yhteistoimitus.

Sanoma tiedotti tammikuussa alkaneiden yt-neuvotteluidensa seurauksista eilen keskiviikkona 24. maaliskuuta. Yt-neuvottelut koskivat Aamulehteä, Satakunnan Kansaa sekä 12 paikallis- ja kaupunkilehteä, jotka Sanoma osti Alma Medialta viime vuonna. Neuvottelujen piirissä oli noin 150 työntekijää.

Sanoma ei kerro, millä tavoin irtisanomiset tai työsuhteiden muutokset kohdistuvat eri toimituksiin. Työsuhteen olennaisten ehtojen muuttaminen voi tarkoittaa paitsi työnkuvan muutosta myös työnteon fyysisen paikan muuttamista.

Sanoman paikallislehtien osastonluottamushenkilö Harri Mertaniemi kertoo, että kaikista vähennyksistä paikallislehtiin kohdistuu noin puolet. Mertaniemi työskentelee itse Suur-Keuruun toimittajana. Tunnelma on ollut toimituksissa yt-uutisen jälkeen apea.

”Paikallislehdissä vähästä vähennettiin paljon. Vaikka ilmestymispäiviä vähenee, teemme edelleen seitsenpäiväisiä, paikallisia uutissanomalehtiä verkossa”, Mertaniemi sanoo.

”Työntekijöiden näkökulmasta on toki hyvä, että osa vähennyksistä on työsuhteen ehtojen olennaisia muutoksia eli tehtävät muuttuvat ja osalla toimipaikkakin. Mutta työpaikka säilyy.”

Myös Sanoman alueellisia lehtiä kustantavan Sanoma Media Kustannus -yksikön pääluottamushenkilö, Aamulehdessä työskentelevä Sari Sainio pitää lohdullisena sitä, että irtisanomisten määrä jäi pelättyä pienemmäksi.

”Olen tietysti hirveän pahoillani irtisanomisista. Joka ainoa niistä on tarpeeton, mutta on sanottava myös, että työnantaja kyllä tuli vastaan. Työpaikkoja saatiin myös pelastettua, mikä on tosi tärkeää. Jos tässä joku voi tuntua hyvältä, niin se että edes jotain saatiin pois listalta”, Sainio sanoo.

Yt-neuvottelujen alkaessa työnantaja arvioi, että työt voivat loppua tai työtehtävät muuttua merkittävästi 26 työntekijältä. Neuvottelujen tarkoituksena oli järjestää toimitusten työt uudelleen ja korvata aiemmin Lännen Median tuottamat jutut Sanomassa tehdyillä jutuilla.

 

Pirkanmaan uusi yhteistoimitus kootaan Aamulehden ympärille, mutta kussakin lehdessä jatkaa oma itsenäinen päätoimittajansa.

Uuteen yhteistoimitukseen kuuluvat pirkanmaalaiset Aamulehti ja kaupunkilehti Moro, Nokian Uutiset, Tyrvään Sanomat, Valkeakosken Sanomat, KMV-lehti, keskisuomalaiset Jämsän Seutu ja Vekkari sekä Suur-Keuruu ja kantahämäläinen Janakkalan Sanomat.

Sanoman tiedotteen mukaan uuden yhteistoimituksen on tarkoitus lisätä etenkin maksullista verkkojournalismia. Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuun mukaan yhteistoimituksesta on tarkoitus tehdä ”kunnianhimoisen, alueellisen journalismin keskittymä”.

Sari Sainio sanoo, että uuden yhteistoimituksen työnteon tapoja on suunniteltu, mutta tulevaisuuden käytännöt muokkaavat niitä vielä. Yhteistoimitus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paikallislehdet tehtäisiin jatkossa Tampereen keskustorin laidalta käsin.

”Olemme ennenkin toimineet yhdessä, vaikka olemme olleet fyysisesti eri paikoissa”, Sainio sanoo.

Harri Mertaniemi toivoo, että yhteistoimitus hyödyttää sekä maakunta- että paikallislehtiä tasapuolisesti. Juttuvaihto on usein ollut helpompaa paikallislehdestä maakuntalehteen päin. Sen sijaan ”yleispirkanmaalainen” aihe ei välttämättä kiinnosta tilaajia esimerkiksi Keski-Suomen puolella Keuruulla tai Jämsässä.

Mertaniemi uskoo kuitenkin siihen, että yhteistyötä ollaan nyt viemässä aivan uudelle tasolle.

”Luotan siihen, että paikallislehdet toimivat omalla alueellaan, kuten ennenkin ja perkaavat lehtiin ’ ultrapaikallisia’ aiheita. Miksi ihmiset tilaisivat paikallislehtiä, jos niitä huononnettaisiin? En usko, että se on tässä tarkoitus. Mutta totta kai huolettaa, miten niitä pystytään tuottamaan jäljelle jäävällä väkimäärällä.”

Helsingin Sanomien aluetoimitus Tampereella lakkautetaan, ja sen tekemä työ korvataan yhteistoimituksen tekemillä jutuilla.

Useamman lehden yhteistoimitus on ollut mallina käytössä jo aiemmin Satakunnassa. Siellä yhteistyötä tehneet Satakunnan Kansa, Kankaanpään Seutu, Merikarvia-lehti ja Sydän-Satakunta saavat jatkossa mukaansa myös Rannikkoseudun.

 

Sanoma Media Finland osti Alma Medialta Aamulehden, Satakunnan Kansan ja joukon paikallislehtiä viime vuonna. Kauppaan kuului myös painotalo Alma Manu Oy.

Kauppaa perusteltiin tuolloin Sanoman uutismedioiden digitilaajien määrän kasvattamisella. Yhtiö kertoi tiedotteessaan haluavansa täydentää uutisliiketoimintaansa paikallisuutisilla, panostaa kotimaisen, riippumattoman journalismin tulevaisuuteen ja varmistaa moniäänisyyden säilyminen.

Pääluottamushenkilö Sari Sainio sanoo, että on vielä liian aikaista arvioida, miten nämä tavoitteet onnistutaan uudessa organisaatiossa toteuttamaan.

”Tähän asti kaikki energia on mennyt siihen, että meidät saadaan liitettyä osaksi Sanomaa”, Sainio sanoo.

”Meidän ihmiset ovat venyneet äärimmilleen ja tehneet aivan loistavaa työtä. Se ei ole aivan pikkujuttu.”

Lue lisää:

Sanoma aloittaa yt-neuvottelut Almalta ostetuissa lehdissä – ”Kaikki työn tekemisessä on muuttunut, ja nyt alkaa uusi ralli” (Journalisti 27.1.2021)

Sanoma-kauppa on Alman journalisteille jättiuutinen, mutta ei järkytys – ”Täällä on totuttu siihen, että kaikki muuttuu” (Journalisti 11.2.2020)