Yö piristyy STT:llä ja Ylellä

STT:n toimittajat tekevät joulukuun alusta öisin uutisia Ylelle. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ylen yövuoroja tekevät joulukuun alusta lähtien STT:n toimittajat. Täysin kritiikittä järjestelyä ei tehdä, mutta STT:n projektipäällikkö Aleksi Tuomolan mukaan kyseessä on hyvä uutinen.

”Vakinaistettuja osa-aikaisia työntekijöitä tähän yhteistyökuvioon palkattiin kaikkiaan viisi. Heidän lisäkseen Ylen yövuoroja tekee sijaistusmielessä myös osa muista STT:n työntekijöistä”, Tuomola sanoo.

”Harvemmin tälle alalle syntyy vakituisia työpaikkoja. Onhan se hienoa!” STT:n pääluottamusmies Hannu Aaltonen sanoo.

Kerralla yövuoroa tekee kaksi ihmistä. Toinen kirjoittaa nettijuttuja ja toinen tuo ääntä radioon.

Järjestely on STT:lle uusi, mutta projektipäällikkö Tuomolan mukaan toimittajien työnkuva ei juurikaan muutu.

 

STT:n yövuorolaiset tekevät Ylen uutisia Pasilassa. Yövuorolaiset ovat osa lehdistön työehtosopimusta. Aikaisemmin töitä tehtiin Ylen sopimuksella.

”Siirtyminen lehdistön työehtosopimukseen ei laskelmien perusteella aiheuta palkkoihin merkittäviä muutoksia. Lehdistöllä viikonloppukorvausten ja muiden lisien rakenne on kuitenkin Yleä monimutkaisempi, joten tulot voivat vaihdella hieman enemmän kuukaudesta toiseen”, Aleksi Tuomola sanoo.

Toisenlaisiakin laskelmia on. Journalistin tietojen mukaan yövuorolaisen vuosiansio voi laskea jopa 2 000 euroa. Ihmetystä on myös aiheuttanut työnantajan tapa kertoa yövuorolaisille toiselle työnantajalle siirtymisestä. Tieto välitettiin puhelimitse vain hetkeä ennen kun STT julkaisi tiedotteensa. Puhelu ei tullut Ylestä vaan henkilöstöyritys Baronasta, jolle Yle oli aikaisemmin ulkoistanut yövuorot. Kitkaa aiheuttaa myös keskustelu yövuorolaisen vastuista – tekeväthän he itsenäisiä päätöksiä uutisten julkaisemisesta. 

STT:n pääluottamusmies Hannu Aaltonen ei ole kuullut kritiikkiä palkkaukseen liittyvistä asioista. Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen kertoo samoin lisäten, että yövuorolaisten työehtoihin liittyvä palaute tulee suunnata STT:lle.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen mukaan Yle saa yönaikaiseen uutistoimintaan tunnetun journalistisen kumppanin.

”STT:n toimituksellinen rekrytointi- ja johtamisosaaminen sekä STT:n uutisorganisaation koko ketjun tuki varmistavat yöpäivystykselle ja nousevalle uutisaamulle parhaat lähtökohdat. Samalla vahvistamme suomalaisen median monimuotoisuutta ja toimintaedellytyksiä”, Räisänen sanoo Ylen tiedotteessa.

Myös STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen iloitsee.

”STT:n rooli ja merkitys suomalaisten vastuullisten uutismedioiden palvelijana vankistuu.”