Postisovun hylänneen Medialiiton Kangaskorpi puolustaa ratkaisua, vaikka omatkin kärsivät

Vesa-Pekka Kangaskorpi Kuva: Keskisuomalainen

Bussit eivät kulje, matkustajalaivat seisovat satamissa eikä Madeirallekaan pääse ainakaan helposti. Postin työkiista paheni maanantaina, kun neuvottelut valtakunnansovittelijan luona epäonnistuivat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on laajentanut tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelulle. 

Työmarkkinakiistan ytimessä on Postin 700 pakettilajittelijaa, jotka Posti siirsi syksyllä Paun sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Medialiiton jäsenyritys eli pakettilajittelijoiden Posti Palvelut olisi hyväksynyt sopimuksen, mutta Medialiitto ei. Moni suomalainen kokee nyt, että syypää arjen hankaloitumiseen on Medialiitto.

Postin lakko hankaloittaa myös Medialiiton omien jäsenyritysten toimintaa. Medialiittoon kuuluvat muun muassa lehtikustantajat, joiden lehdistä osa jää lakon takia jakelematta.

”Teemme jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa. Emme ole Paltan ja Paun välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa”, toteaa työmarkkinajohtaja Elina Nissi.

Media-alan työnantajien etujärjestön Medialiiton hallituksen puheenjohtaja ja Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo Journalistille, että tilanne tuli hänellekin viikonloppuna yllättäen.

”Kiista on Postin ja sen johdon ratkaistavissa.”

Minkälaista palautetta olet saanut?

”Monipuolista, puhelin on soinut. Omilta ja vierailta on tullut kiitosta, hyviä neuvoja ja rakentavaa kritiikkiä. On minua myös haukuttu ja on valitettu, että nyt ei päästä lentämään. Ikään kuin maailma olisi romahtamassa. Olen tietysti harmissani tiedonvälityksen kannalta.”

Pitääkö mielestäsi paikkansa, että työmarkkinatoimittajillakin on vaikea kertoa selkeästi sovittelusta?

”Asiat ovat monimutkaisia ja kaipaisivat taustoitusta. Toimittajat työskentelevät kovassa paineessa, pitäisi olla nopea. Ei se ole helppoa. Huomasin asiasta käynnistyneen ylivilkkaan keskustelun Twitterissä, mutta en muuten ole siihen reagoinut.”

Entä mitä sanoa mainostajalle, joka haluasi ilmoituksen Postin päiväjakelussa olevaan viikkolehteen?

”Netissä lehtiä luetaan todella paljon. Ilmoitus toimii verkossa hyvin.”