Kainuun Sanomia ja paikallislehtiä tekevä SLP Kustannus vähentää viisi, Enontekiön Sanomat ilmestyy jatkossa kerran kahdessa viikossa

SLP Kustannuksen yt-neuvottelujen myötä Kainuun Sanomien toimituksessa muuttuvat työajat ja työehtävät. Kuva: Heli Saarela

Kainuun Sanomia ja kahdeksaa paikallis- ja kaupunkilehteä kustantavan SLP Kustannuksen yt-neuvottelut ovat päättyneet kahden henkilön irtisanomiseen. Työntekijät irtisanotaan Lapin paikallislehdistä.

Lisäksi SLP Kustannus vähentää kolme henkilötyövuotta niin, ettei se palkkaa kahden eläkkeelle jäävän ja yhden irtisanoutuneen työntekijän tilalle ketään.

Yt-neuvottelujen myötä Enontekiön Sanomat ilmestyy ensi vuoden alusta lähtien enää kerran kahdessa viikossa, kun se nykyisin ilmestyy viikoittain.

Kainuun Sanomien toimituksen organisaatio uudistetaan, esimerkiksi kulttuurisivujen tuottajan tehtävä loppuu. Taittavan toimitussihteerin tehtävistä luovutaan. Uutistuottajia on jatkossa yhden sijaan kaksi, ja heillä olleet esihenkilötehtävät siirtyvät päätoimittajalle.

Lisäksi SLP Kustannus aikoo lisätä lehtiensä tekemää yhteistyötä, muun muassa juttuvaihtoa.
 

Yksi eläkkeelle jäävistä on yhtiön pääluottamushenkilö, Kainuun Sanomissa kulttuurituottajana työskentelevä Seppo Turunen.

”Onhan tämä tietysti keljua. Meillä oli vuosi sitten edellisen kerran yt:t, ja silloin kaikki Kainuun Sanomien toimittajat lomautettiin pitkäksi ajaksi. Eikä tulevaisuudessakaan ole helppoa saada tätä yhtiöön sellaiseen kuntoon, että se kannattaisi. Siinä on tekemistä niille, ketkä jäävät”, Turunen sanoo.

SLP Kustannuksen varatoimitusjohtaja Eetu Heikkilä sanoo yhtiön toiminnan olevan tälläkin hetkellä tuloksellista. 

”Uskon, että se on kannattavaa lehtibisnestä voi tehdä jatkossakin. Toki ala on haasteellinen ja vaatii sopeutumista muuttuneeseen markkinatilanteeseen. Nyt käydyt yt-neuvottelut ovat osa tätä sopeutumista.”

Turusen mukaan työnantajapuoli kuunteli melko hyvin työntekijöiden esityksiä. Aiemmissa neuvotteluissa esimerkiksi eläköitymisiä ei laskettu mukaan vähentyvään väkeen, tällä kertaa laskettiin. Neuvottelut olivat myös Turusen mukaan poikkeuksellisen pitkät.

”Meillä oli erittäin paljon parempi neuvotteluyhteys kuin edellisellä kerralla.”

SLP Kustannuksen yt-neuvottelut alkoivat 8. lokakuuta. Työnantaja arvioi neuvottelujen alussa vähennystarpeen olevan enintään viisi työntekijää.

Lue lisää tästä: SLP Kustannus aloittaa yt-neuvottelut Kainuun Sanomissa ja muissa Kainuun ja Lapin lehdissään

SLP Kustannus julkaisee lehtiä Kainuussa ja Lapissa. Sen lehtiä ovat Kainuun Sanomat, Koti-Kajaani, Sotkamolehti, YläKainuu, Kuhmolainen, Koti-Lappi, Luoteis-Lappi, Enontekiön Sanomat ja Kittilälehti. Lisäksi yhtiöön kuuluvat Kajaanissa toimiva mainostoimisto Kaista Design ja Tunturi-Lapin Paino Kolarissa.

Yhtiö työllistää yhteensä 65 henkilöä.

Päivitys 18.11. klo 19.00: Juttuun on päivitetty varatoimitusjohtaja Eetu Heikkilän kommentti.