”Yleä uudistetaan toiminto kerrallaan” – seitsemäs yt-kierros käynnissä, kahdet neuvottelut päättyivät

Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo, että toistuvat yt-kierrokset ovat olleet henkilöstölle raskaita, vaikka irtisanomisia ei olekaan ollut. Ylessä ovat meneillään jo seitsemännet yt-neuvottelut tänä vuonna. Kuva: Heli Saarela

Ylen Aamu-tv:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ketään ei irtisanota, mutta yksikön kaikkien yhdentoista toimituksellista työtä tekevän tehtävät muuttuvat.

Jatkossa Aamu-tv:ssä on kaksi juontajatoimittajaa, neljä studiotoimittajaa, neljä tuottajaa ja yksi suunnitteleva toimittaja. Neuvottelut käytiin, koska Yle uudistaa aamuohjelmansa. Uuden Aamu-tv:n on tarkoitus aloittaa 21. lokakuuta.

Ylen pääluottamushenkilön Anu Kähkösen mukaan neuvottelut kestivät ennakoitua pidempään, koska ne käytiin huolellisesti ja työntekijöiden kanssa keskustellen. Työvuorojärjestelyjen takia yksikölle tehtiin myös oma, paikallinen sopimus.

Aamu-tv:n neuvottelut alkoivat jo 27. elokuuta ja niiden oli määrä kestää vähintään kaksi viikkoa. Viimeinen neuvottelukerta oli vasta viime viikolla.

 

Pitkään kestivät myös jo ennen juhannusta alkaneet, Urheilu ja tapahtumat -yksikköä ja Teknologia ja kehitys -yksikköä koskeneet yt-neuvottelut. Niissä käsiteltiin myös Luovat sisällöt -yksikössä tehtyjä organisaatiomuutoksia. Viimeinen neuvottelukerta oli 8. lokakuuta.

Myöskään näissä neuvotteluissa ei irtisanottu ketään, Kähkönen kertoo. Neuvottelut koskivat pääasiassa muita henkilöstöryhmiä kuin ohjelmatyöntekijöitä, joita joukossa on yksitoista.

Uusi organisaatio aloitti toimintansa lokakuun alussa.

 

Ylessä on meneillään vielä yhdet, uutis- ja ajankohtaistoiminnan graafikoita ja kuvatoimittajia koskevat neuvottelut. Ne alkoivat 5. syyskuuta.

Neuvottelut koskevat 19 graafikkoa ja kuvatoimittajaa, eikä irtisanomisia ole tiedossa niissäkään. Neuvottelujen tarkoituksena tuoda visuaalinen työ entistä paremmin mukaan jo juttujen ideointivaiheeseen ja visuaalisuuden kehitystyöhön. Tavoite on, että omana yksikkönään toimineen grafiikan tiimin työtehtävät ovat jatkossa tiiviimpi osa muuta toimitusta.

Neuvotteluja on Kähkösen mukaan jo kertaalleen päätetty jatkaa.

”Näilläkään neuvotteluilla ei ole kiire. Työntekijät ovat mukana alusta lähtien”, Kähkönen kertoo.

Graafikoita ja kuvatoimittajia koskevat neuvottelut ovat tänä vuonna Ylessä jo seitsemännet. Se on paljon, vaikka Kähkösen mukaan työntekijät ovat olleet tyytyväisiä siihen, ettei toistaiseksi ole ollut kyse irtisanomisista.

”Yleä uudistetaan nyt toiminto kerrallaan”, Kähkönen arvioi.

”Eikä se välttämättä ole huono asia, mutta on se tosi rasittavaa henkilöstölle, sillä muutos pelottaa joissain määrin aina. Ja näitä on tullut nyt koko ajan lisää.”