Kommentti: MV-oikeudenkäynnistä tuli erikoinen show

Johan Bäckman esitteli Pronssisoturi-patsaan pienoismallia Helsingin hovioikeuden aulassa keskiviikkona 23. lokakuuta ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Heli Saarela

Siinä he seisoivat, joukko aikuisia ihmisiä meren äärellä “puolustamassa sananvapauttaan” eli oikeuttaan herjata, solvata ja ymmärtää väärin. Oli maanantaiaamu ja käynnissä oli mielenosoitus. Reilun tunnin kuluttua toisella puolella katua Helsingin hovioikeus jatkaisi MV-lehteen liittyvän vyyhdin käsittelyä, jossa Ilja Janitskin ja Johan Bäckman vaativat muutosta käräjäoikeuden päätöksiin. 

Oikeudenkäynti jatkui tänään keskiviikkona 23. lokakuuta. Tällä kertaa kadulla ei nähty mielenosoitusta. Sen sijaan hovioikeuden odotustilassa tehtiin useampaa suoraa lähetystä. Kaikki olivat toimittajia, ainakin omasta mielestään. Seurasi selostuksia siitä, kuinka ”valtamedia” vääristelee ja hakemalla hakee joka asiasta draamaa ja otsikoita. Hesari, Maikkari, Yle ja mitä näitä nyt onkaan. Valtamedia. ”Tekisivät oikeita töitä.” 

Hovioikeuden käytävällä, poliisien ja muiden vartijoiden silmien alla ja kuuloetäisyydellä on nyt kahtena päivänä haukuttu painokelvottomin sanoin ja ilmaisuin varmuuden vuoksi suunnilleen kaikki. Käytetyt sanat ovat samankaltaisia, joista Bäckman ja Janitskin vastaavat oikeudessa. Haastateltavaksi löytyy miesten faneja, sotureita. Keskiviikkona heitä oli yleisönä ehkä kymmenen. 

Striimiä. Jotain jostakin johonkin, joillekin. Tajunnanvirtaa.  

Iltalehden toimittajalta Solmu Salmiselta esimerkiksi kysyttiin, ilmeisesti suoraan nettilähetykseen, miksi hän kirjoitti maanantain tapahtumista niin ”ikävän” jutun? Hieman etäämmällä Johan Bäckman nosti ilmaan pronssisoturin pienoismallin selostaessaan kovaan ääneen sen, miksi syytteet hänen mielestään ovat turhia. 

Aiemmin maanantaina MTV:n toimittajan työtä häirittiin viemällä kamerapuhelin noin metrin päähän tv-lähetystä tekevän toimittajan kasvoista. Ymmärrettävästi toimittaja hermostui kamerasta ja sitä pitelevän henkilön varmaäänisestä selostuksesta siitä, kuinka hänellä on oikeus videoida ja kertoa kuinka Suomessa sananvapautta loukataan. 

 

MV-lehden oikeudenkäynnissä on kyse sananvapaudesta, sanan vapaudesta. Joidenkin mielestä se tarkoittaa, että kenelle vain voi koska tahansa sanoa mitä vain suoraan päin naamaa, tai että kenestä tahansa saa sanoa mitä tahansa. Että se on oikeus. Joidenkin muiden, esimerkiksi oikeuden, mukaan tätä ilmaisun vapautta on käytettävä harkiten. 

Helsingin käräjäoikeus on jo tuomionsa langettanut eikä se ollut aivan lievä. Ilja Janitskin tuomittiin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion. 

Janitskin ja Bäckman ovat omasta mielestään vain esittäneet mielipiteitä vallankäyttäjistä, tehneet sellaisia huomioita, joita esimerkiksi tunnetun toimittajan on siedettävä. 

Jessikka Aro on työskennellyt Yleisradiossa ja muun muassa selvittänyt Venäjän vaikuttamisyrityksiä Suomessa. 

Käräjäoikeuden mukaan Bäckman ja Janitskin aiheuttivat toiminnallaan sen, että muut ihmiset alkoivat häiritä Aroa. Bäckman ja Janitskin ovat käräjäoikeuden kanssa eri mieltä. He haluavat, että tuomio kumotaan. 

Myös Jessikka Aro hakee käräjäoikeuden tuomioon muutosta. Hänen mielestään Bäckman ja Janitskin ansaitsevat kovemman taloudellisen rangaistuksen. 

Käsittely hovioikeudessa jatkui keskiviikkona iltapäivänä Jessikka Aron kuulemisella. Aro on kertonut elävänsä jatkuvassa väkivallan pelossa. Vainoaminen ja siihen yllyttäminen ovat vakavaa laatua.  

Tänään oikeudessa todistelu alkoi sillä, että puolustuksen sallittiin lukea ääneen Aron 15 vuotta vanha huumetuomio. Seurasi keskustelu, miten vanha tuomio liittyy nyt käsitteillä olevaan asiaan.  

Oikeuden salliessa tuomion lukemisen Jessikka Aro poistui itkien salista.  

Aro hakee oikeutta vuosien häirinnän jälkeen. Nyt häirintä sai jatkua Helsingin hovioikeuden tiloissa.  

Journalisti seuraa toimittaja Jessikka Aroon liittyvää oikeudenkäyntiä Helsingin hovioikeudessa. Päivityksiä oikeudenkäynnistä voi seurata Journalistin Twitter-tilillä.

Lue Journalistin aiempia juttuja aiheesta:

Kommentti: Oikeus osoitti ymmärtävänsä nettihäiriköinnin muotoja ja seurauksia (Journalisti 19.10.2018) 

Kommentti: Toimittajien häirintä on totta – ja se on saatava loppumaan (Journalisti 20.6.2018) 

Laki jättää toimittajan häiriköinnissä yksin (Journalisti 4/2018) 

Maalitus on koko yhteiskunnan asia (Journalisti 8/2018)