Kalevan yt:t päättyivät – 23 henkilöä menettää työnsä

Kuvassa pääluottamushenkilöt Jorma Kilpeläinen (Lapin Kansa), Maarit Nilsen (Kolmiokirja), Risto Pikkupeura (Koillissanomat) ja Hanna Kuonanoja (Kaleva) Kuva: Maiju Pohjanheimo 

Oululaisen Kaleva Median yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena työt loppuvat 23 henkilöltä. Kuusi heistä on toimittajia. Konsernin oman uutisen mukaan kahdeksan henkilöä otti vapaaehtoisen paketin.

Neuvottelujen myötä yhtiö säästää henkilöstö- ja muilla järjestelyillä 3,2 miljoonaa euroa.

Konsernin paikallis- ja kaupunkilehtien pääluottamushenkilö, ja Kuusamossa ilmestyvän Koillissanomien toimitussihteeri, Risto Pikkupeura pohtii, millä tavoin henkilöstövähennykset näkyvät sisällöissä.

“Selvää on, että palstat aina täytetään, mutta sisältö voi olla enemmän yhteistä tuotantoa. Ainakin paikallislehtien osalta on silloin kysyttävä miten tämä kaikki vaikuttaa niiden identiteettiin. Aika näyttää miten lukijat reagoivat.”

Risto Pikkupeura kertoo aikojen muuttumisesta.

“Kuulun itse siihen sukupolveen, joka tuli alalle 1980-luvulla. Silloin työpaikka tuntui varmalta. Nyt moni nuori ei muuta näekään kuin yt-neuvotteluja.”

Kalevan toimituksen pääluottamushenkilö Hanna Kuonanojan mukaan toimitusten kannalta “ratkaisut ovat pääasiassa pehmeitä”, mutta hän ihmettelee yt-neuvottelujen ajankohtaa lomakauden päättyessä.

“Juurihan ne yt:t olivat keväällä 2018 ja nyt taas. Säästötavoite oli tällä kertaa varsin suuri, siitä sentään tultiin alas.”

Journalisti kertoi 7.8., että Kaleva aloittaa yt-neuvottelut. Edelliset yt-neuvottelut käytiin vuotta aiemmin.

Yt:t koskivat kaikkia konserniin kuuluvia yhtiöitä. Mediatalon mukaan tarkoituksena oli jatkaa rakenneuudistusta ja sopeuttaa kulurakennetta. Elokuussa 2019 kerrottiin, että tavoiteltu säästö vuoden 2020 loppuun mennessä on 4-5 miljoonaa euroa. Henkilöstön vähennystarpeeksi arvioitiin kokonaisuudessaan noin 30 henkilötyövuotta. Lisäksi tarkoituksena oli lomauttaa henkilöstö vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kaleva Median palveluksessa työskentelee noin 700 ihmistä. Liikevaihto vuonna 2018 oli 69,2 miljoonaa euroa.

Kaleva Median julkaisuja ovat muun muassa KalevaLapin KansaUusi RovaniemiLounais-LappiRaahen SeutuRaahelainenPyhäjokiseutuKoillissanomatIijokiseutuRantalakeusSiikajokilaaksoOulu-lehti ja Pudasjärvi-lehti. Yhtiöön kuuluu myös ristikko- ja aikakauslehteä kustantava Kolmiokirja.