Tanskalaislehdet panivat tunnetun hevibändin boikottiin – suomalaistoimittajilta tukea: ”Aikamoista typeröintiä bändiltä”, sanoo kulttuuritoimittaja Oskari Onninen

Tanskalainen rockyhtye Volbeat boikotoi kahden lehden toimittajaa. Nyt yhdeksän tiedotusvälinettä boikotoi Volbeatia. (Kuva: Ross Halfin)

 

Yhdeksän tanskalaista tiedotusvälinettä teki heinäkuun lopulla poikkeuksellisen linjauksen. Lehdet päättivät olla kirjoittamatta mitään tanskalaisen rockyhtyeen Volbeatin elokuun alussa ilmestyneestä levystä.

Volbeat on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista tanskalaisyhtyeistä. Sen levyjä on myyty miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti. Yhtye on parhaillaan kiertueella Yhdysvalloissa.

Boikotin taustalla on se, että Volbeat ei akkredtoinut Ekstra Bladetin ja Devilutionin edustajia kahdelle edelliselle Tanskan-keikalleen ja jätti toimittamatta uuden levynsä ennakkokuuntelumateriaalit näille lehdille.

Yhtye ei ole perustellut toimiaan julkisesti, mutta tanskalaismedia arvioi syyksi kyseisten lehtien kriittisen Volbeat-kirjoittelun. Esimerkiksi Extra Bladetin musiikkikriitikko Thomas Tro antoi Volbeatin keikalle 26. elokuuta 2017 kaksi tähteä kuudesta ja kirjoitti muun muassa, että “Volbeatin menestys maailmalla on vaikuttavaa, mutta heidän musiikkinsa ei ole.”

Kirjoituksen alussa tuodaan esille myös se, että Volbeat ei hyväksynyt Extra Bladetin akkredointia, vaan lehti osti lipun keikalle.

Tanskalaislehdet kertoivat boikotistaan kirjeessä, joka julkaistiin 1. elokuuta.

”Niin kauan kuin Volbeat yrittää hallita lehdistöä, Ekstra Bladet, Devilution, Information, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Poplish, Blastbeat tai Gaffa eivät kirjoita bändin konserteista tai julkaisuista”, kirjeessa todetaan.
 

Populaarikulttuurin erikoistunut freelancetoimittaja ja itsekin artistin (Cheekin) boikotin kohteeksi joutunut Oskari Onninen arvioi, että kärjistyneeseen tilanteeseen on kaksi mahdollista selitystä: joko yhtyeen jäsenet ovat todella suivaantuneet heitä koskevasta kriittisestä kirjoittelusta tai sitten kyse on puhtaasta laskelmoinnista, jossa yhtye arvioi saavansa boikotilla enemmän ja parempaa julkisuutta kuin mitä median tekemistä levy- ja konserttiarvioista voisi saada.

Rap-artisti Cheek kielsi Onniselta pääsyn tiedotustilaisuuteensa marraskuussa 2013. 

Onninen arvioi, että suivaantuminen kriittiseen kirjoitteluun on todennäköisempi vaihtoehto Volbeatin käytökseen.
”Ainakin tämä Extra Bladetin toimittaja on seurannut Volbeatia todella pitkään ja erikoistunut yhtyeeseen, mutta ollut aina vähän nihkeä ja kritiikki on mennyt ihon alle”, Onninen sanoo.

Onninen muistuttaa, että taustalla vaikuttaa isompi muutos median ja artistin välisissä suhteissa. Median asema on kymmenen viime vuoden aikana heikentynyt suhteessa artisteihin ja levy-yhtiöihin.

Musiikkibisnes ei ole enää samalla tavoin riippuvainen mediasta kuin ennen. Artistit käyttävät sosiaalista mediaa tehokkaasti hyväkseen.

”Artistit miettivät tarkoin mitä haastatteluja antavat, ja mikä on niistä saatava julkisuushyöty. Artistit pystyvät puhumaan median ohi suoraan faneilleen. He miettivät, että miksi antaa haastattelua, josta ei edes tiedä, onko se kiva.”

Onninen muistuttaa, että Suomessa median asema suhteessa artisteihin on vahvempi kuin monessa muussa maassa. Suomessa on edelleen paljon ”yhteiskulttuurimediaa.” – siis tiedotusvälineitä, jotka tavoittavat laajat massat ja joiden kautta tulevaa julkisuutta artistitkin tarvitsevat. Tällaisina hän pitää esimerkiksi Helsingin Sanomia, Suomen Kuvalehteä ja monia radiokanavia, kuten YleX:ää.

”Levy-yhtiöt tuntuvat suhtautuvan ainakin isoimpiin lehtiin alustoina, joille ei itsestään selvästi pääse.”

 

Asemansa vakiinnuttanut, paljon levyjä ja keikkalippuja myyvä artisti – tässä tapauksessa Volbeat – on asemassa, jossa sen ei tarvitse antaa haastatteluja tai palvella mediaa muutenkaan samaan tapaan kuin aiemmin. Fanit löytävät yhtyeen levyt ja keikkaliput ilman toimittajiakin.

Ilta-Sanomien viihdetoimituksen esimies Tero Kosonen sanoo, että viihdejournalismi perustuu pitkälti ihmisten välisille suhteille. Jos artisti ei anna haastattelua jollekin toimittajalle, kyse ei välttämättä ole boikotista. Kosonen nostaa esiin toimittajan ammattitaidon.

”Ei ole artistin velvollisuus antaa haastattelua, vaan kyse on siitä, onko toimittajalla keinoja hankkia haastatteluja. Se kuuluu toimittajan ammattitaitoon, että saa haastateluja. Se vaatii sosiaalisia taitoja ja muita erilaisia taitoja. Keinoja on lukuisia.”

Velvollisuus antaa haastatteluja on vain poliitikoilla ja johtavilla virkamiehillä, Kosonen pohtii.

”En keksi, miksi artistin pitäisi antaa jollekin toimittajalle haastatteluja. Ainakin iltapäivälehden edustajana ajatus tuntuu todella vieraalta”, Kosonen sanoo.

Musiikkijuttujen tekeminen ei myöskään edellytä haastattelujen saamista, ilmaista pääsyä artistin keikoille tai levyjä. Moni media on jättänyt haastatteluiden tekemisen vähemmälle ja keskittynyt kirjottamaan esseemäisempiä kirjoituksia ja analyysejä.

Kosonen muistuttaa, että kaikenlaiset kulttuurituotteet ovat median saatavilla muutenkin.

”Jos tänä päivänä tekee ongelman siitä, että ei saa levyä omaan postiinsa kirjahyllyyn laitettavaksi, niin ehkä sitten kannattaa vaihtaa alaa”, Kosonen sanoo.

Tanskalaismedian asettuminen yhteiseen rintamaan kahden lehden tueksi on hyvin poikkeuksellista. MTV:n pitkän linjan kulttuuritoimittaja Kari Pyrhönen arvioi, ettei vastaava onnistuisi Suomessa.

”Tanskalaisen median toiminta on arvostettavaa, koska heillä on solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Pelkään, että suomalaiset toimittajat eivät ole toisiaan kohtaan kovin solidaarisia. Me läimimme toisiamme julkisuudessa aika rajusti. En usko, että samanlaista voisi syntyä Suomessa, ellei sitten tapahdu jotain aivan törkeää”, Pyrhönen sanoo.

Hän muistuttaa mitä tapahtui, kun Oskari Onninen joutui Cheekin boikotoimaksi vuonna 2013.

”Se oli ihan vastaava tapaus kuin tämä Volbeatin boikotti. Silloin kukaan ei täällä lotkauttanut korviaan.”

Pyrhöseltä ei riitä ymmärrystä Volbeatin toiminnalle.

”Onhan se käsittämätöntä, että aikuiset miehet viitsivät närkästyä tuollaisesta. Jos levymyynti on yli kolme miljoonaa ja faneja riittää. En ymmärrä, miten äijillä voi olla niin huono itsetunto, että ärsyyntyvät tuollaisesta. Kyllä maailmaan meteliä mahtuu – sekä kriitikoita ja erilaisia näkemyksiä,” Pyrhönen sanoo

Myös Oskari Onninen ihmettelee Volbeatin toimia ja antaa tukensa tanskalaiskollegoille.

”On bändin puolesta aikamoista typeröintiä toimia noin ja on mukava nähdä, että medialla on keskinäistä solidaarisuutta vastata isolla tykillä takaisin, että tämmöistä toimintaa ei katsella”, Onninen sanoo.

Myös Ilta-Sanomien Tero Kosonen antaa tukensa tanskalaisille kollegoilleen.

”Hienoahan se on, että jos tämän päivän mediamaailmassa saadaan tällainen joukkovoima kasaan. Pisteet kaikille medioille, jotka ovat tuollaisen pystyneet tekemään.”