Kaleva aloittaa taas yt-neuvottelut – säästötavoite 4–5 miljoonaa

Kuva: Heli Saarela

Oululainen mediatalo Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö tiedotti neuvotteluiden alkamisesta keskiviikkona 7. elokuuta. Asiasta uutisoi sanomalehti Kaleva. Edelliset yt-neuvottelut käytiin viime vuonna.

Neuvottelut koskevat kaikkia konsernin kuuluvia yhtiöitä. Mediatalon mukaan yt-neuvottelut johtuvat siitä, että se jatkaa rakenneuudistusta ja sopeuttaa kulurakennetta. Tavoiteltu säästö vuoden 2020 loppuun mennessä on 4–5 miljoonaa euroa ja arvioitu vähennystarve on noin 30 henkilötyövuotta. Lisäksi tarkoituksena on lomauttaa henkilöstö vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kalevan toimituksen pääluottamushenkilö Hanna Kuonanoja sanoo, että yt-neuvottelujen alkaminen ei tiedossa olleiden talouslukujen valossa yllättänyt.

“Niiden alkaminen näin varhain ja lomakauden vielä jatkuessa yllätti. Tavoiteltu säästö vaikuttaa hyvin suurelta. Meillä käytiin yt-neuvotteluja viimeksi keväällä 2018, ja tuolloin säästötavoite oli 1,5 miljoonaa”, Kuonanoja sanoo.

 

Yt-neuvottelut aloitetaan Kalevassa, Kaleva365:ssä ja Kolmiokirjassa. Neuvotteluaika on yhteistoimintalain mukainen kuusi viikkoa. Neuvotteluissa käsitellään suunnitelmia yhtiön toiminnan uudelleenorganisoitumiseksi vastaamaan yleisön mediakulutuksen ja toimintaympäristön muutoksiin. Tavoitteena on turvata yhtiöperheen kannattava liiketoiminta myös tulevaisuudessa.

Kaleva Median toimitusjohtajan Juha Laakkosen mukaan “sopeuttamistoimenpiteillä pyritään vauhdittamaan alalla tapahtuvaa transformaatiota sekä kuluttaja- että mediamyyntiliiketoiminnassa.”
“Yhtiö kasvaa edelleen ja uusien toimintamallien luominen on välttämätön tulevaisuuden kannalta. Haaste on perinteisessä mediakentässä sama monella yhtiöllä”, Laakkonen sanoo.

Toteutuessaan suunnitellut toimenpiteet saattavat johtaa henkilöstövähennyksiin, lomautuksiin, tehtävämuutoksiin, osa-aikaistuksiin sekä muutoksiin työsuhteiden ehdoissa ja työajoissa.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää työnantajan esityksiä rajuina.

“On kurjaa, että isot yt-neuvottelut käynnistyvät näin kesken kesälomakauden. Kyseessä on myös talo, jossa on vastikään käyty yt-neuvottelut eivätkä nekään olleet ensimmäiset.”

Savolainen ei halua tarkemmin kommentoida neuvotteluiden sisältöä, koska niistä tiedetään kutsun perusteella vielä vähän. Hän muistuttaa, että liiton juridinen apu on luottamushenkilöiden ja jäsenten tukena neuvotteluissa ja niiden jälkeen tulevissa arvioinneissa.

Kaleva Median palveluksessa työskentelee noin 700 ihmistä. Liikevaihto vuonna 2018 oli 69,2 miljoonaa euroa.

Kaleva Median julkaisuja ovat muun muassa Kaleva, Lapin Kansa, Uusi Rovaniemi, Lounais-Lappi, Raahen Seutu, Raahelainen, Pyhäjokiseutu, Koillissanomat, Iijokiseutu, Rantalakeus, Siikajokilaakso, Oulu-lehti ja Pudasjärvi-lehti. Yhtiöön kuuluu myös ristikko- ja aikakauslehteä kustantava Kolmiokirja.

EDIT 16:15. Lisätty toimitusjohtaja Juha Laakkosen kommentit.

Oikaisu 24.9.2019 kello 17:30: Arvioitu vähennystarve oli 30, ei 20 henkilötyövuotta.