Otavamedian yt-kierros jatkuu, A-lehdet irtisanoi kaksi

Otavamedia on käynyt tämän vuoden aikana jo neljät yt-neuvottelut. Viidennet alkoivat SK-mediaperheessä 29. marraskuuta. Pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Otavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.

Työnantaja on kertonut harkitsevansa enimmillään neljän työntekijän irtisanomista. Yksikössä työskentelee kolmisenkymmentä työntekijää.

”Tämä ei ollut yllätys, kun muut mediaperheet on jo käyty läpi”, pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen sanoo.

Hän kuvailee toimituksen tunnelmia apeiksi. Lappalainen työskentelee itsekin SK-mediaperheeseen kuuluvassa Suomen Kuvalehdessä.

”Kuten muutkin mediaperheet, olemme olleet tiivis työyhteisö. Kun neuvottelut alkavat, toimitukseen tulee hiljaista. Ihmiset jollain tapaa käpertyvät itseensä.”

 

Nyt alkaneiden neuvottelujen myötä Otavamedia on käynyt tänä vuonna yt-neuvottelut jokaisessa mediaperheessään. Kaikissa viisissä neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, joten ne on voitu käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan.

Ennen SK-mediaperhettä yhtiö kävi neuvottelut Anna-mediaperheessä. Niiden päätteeksi työt loppuivat neljältä työntekijältä, yksi osa-aikaistettiin ja yksi siirrettiin muihin tehtäviin.

Kodin lehtien, Outdoor- ja Tekniikan maailma -mediaperheen sekä Seura-mediaperheen neuvotteluissa vähennettiin yhteensä 13 työntekijää. Lisäksi yksi tehtävä on muutettu osa-aikaiseksi.

Yhteensä työt ovat loppuneet siis 17 työntekijältä. Kaikissa aiemmissa neuvotteluissa irtisanomisilta on kuitenkin vältytty muun muassa lähtöpakettien avulla.

Lappalaisen mukaan mediaperheittäin käydyissä neuvotteluissa eri yksiköiden tilanteet on voitu ottaa huomioon ehkä paremmin kuin jos neuvottelut olisi käyty yhdellä kertaa.

Helpoksi tai reiluksi tavaksi käydä neuvotteluja hän ei kuitenkaan järjestelyä kuvaisi. Sitä yt-neuvottelut eivät koskaan ole.

”Mitä pidemmälle nämä ovat edenneet, sitä raskaammaksi ne ovat käyneet – etenkin niille, jotka ovat osanneet odottaa vuoroaan.”

 

Myös A-lehtien asumisen toimituksessa käydyt yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena toimituksessa loppuvat kahdeksan ihmisen työsuhteet. Heistä kaksi irtisanottiin.

Kuusi sai lähtöpaketin. Lisäksi yhden työntekijän tehtävänkuva muuttui.

Asumisen toimituksen tekemistä lisälehdistä A-lehdet päätti lopettaa kolme: Rakkaudella Vegen, Kaneli & Sokerin ja Unelmien Käsityöt.

”Olen pettynyt ja järkyttynyt neuvottelujen tuloksesta. Työnantajan alkuperäinen vähennysesitys oli yhdeksän, eikä siitä tultu juuri yhtään vastaan”, pääluottamushenkilö Elisa Miinin sanoo.

Hän kertoo henkilöstön esittäneen toisenlaisia ratkaisuvaihtoehtoja töiden järjestelemiseksi uudelleen.

Asumisen toimituksessa on ollut töissä nelisenkymmentä työntekijää. Vähennysmäärä on suhteessa suuri, kun ottaa huomioon, että yt-neuvottelujen syy oli pelkästään tuotannollinen.

Miininin mukaan työntekijäpuoli aikoo nyt seurata tarkasti, että työ todella vähenee toimituksessa. 

”Lähteneiden töitä ei voi vain jakaa muiden tekeväksi”, Miinin toteaa.