Työ afganistanilaisten naistoimittajien kanssa sai Demokratiapalkinnon

Presidentti Tarja Halonen valitsi palkinnon saajan yhdessä professori Arto Kallioniemen kanssa. Toimittajat Hia Sjöblom (vas.) ja Eeva Koskinen ovat kouluttaneen toimittajia Afganistanissa. Kuva: Sami Perttilä.

 

Naistoimittajat ry  ja Learning together -verkosto on palkittu vuoden 2018 Demokratiapalkinnolla. Presidentti Tarja Halonen ja professori Arto Kallioniemi valitsivat palkinnonsaajat. Oikeusministeri Antti Häkkänen luovutti palkinnon valtakunnallisessa Demokratiapäivässä tiistaina.

Koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa on tavoittanut jo noin 500 afganistanilaista naistoimittajaa. Toiminnan tavoite on vahvistaa demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa sekä parantaa toimittajien ammattitaitoa.

Vapaaehtoiset suomalaiset naistoimittajat ovat kouluttaneet kollegojaan muun muassa tutkivan journalismin, uutisten ja kuvajournalismin alalla. Koulutuksissa on tarkasteltu myös videojournalismia ja sosiaalisen media käyttöä.

Toiminta siirtyi yhdeksän vuoden jälkeen Naistoimittajat ry:ltä Learning together -verkostolle. Mukana on tällä hetkellä noin kymmenen aktiivista vapaaehtoista suomalaista.

”Verkosto jatkaa hyvin alkanutta työtä afganistanilaisten kollegoiden kanssa. Olemme muun muassa toimittaneet siellä toimiville kouluttajille vaaleihin ja vaaliuutisointiin liittyvää koulutusmateriaalia. Se on otettu ilolla vastaan ja olemme saaneet siitä kiitoksia”, kertoo hankkeen aktiivi, toimittaja Hia Sjöblom.

Demokratiapalkinnon arvo on 10 000 euroa. Se jaettiin puoliksi Naistoimittajat ry:n ja Ihmisoikeusliitto ry:n kesken.