Aamulehden toimitukseen yt-neuvottelut

Alma Consumer aloittaa yt-neuvottelut Aamulehden toimituksessa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin sataa henkilöä. Aamulehden henkilökunnan määrä voi vähentyä neuvotteluiden seurauksena enintään 17 henkilötyövuodella.

Alma Consumerin johtaja Kari Kivelä sanoo, että yt-neuvottelujen syy on taloudellinen eli valtakunnallisen printtimainonnan lasku.

”Myös valtakunnallinen mainosmyynti on Aamulehdessä edelleen aika isossa roolissa. Valtakunnallisella ilmoitusmyynnillä tarkoitetaan Kärkimedian eri puolilla Suomea ilmestyviin lehtiin hoitamaa ilmoitusmyyntiä, joka on sanomalehtimainonnan eniten laskenut osuus viime vuosina.”

Aamulehden toimituksen journalistien luottamushenkilö Sari Sainio sanoo, että tunnelma toimituksessa on yt-uutisesta järkyttynyt ja tyrmistynyt.

”Ihmiset tietävät mainosmyynnin laskun ja alan yleisen tilanteen, joka ei ole kauhean hyvä. Mutta Alma Mediassa on tehty tosi paljon töitä digitaalisen journalismin kehittämiseksi, ja tulokset ovat olleet lupaavia.”

Sainion mukaan pahimmalta yt-uutisessa tuntuu mahdollisesti vähennettävien henkilötyövuosien iso määrä suhteessa koko porukkaan.

”En pysty ajattelemaan, mistä se tästä joukosta otetaan.” 

Alma Median tiedotteen mukaan neuvotteluissa käsitellään työnantajan suunnitelmia toiminnan tehostamisesta ja niiden toteuttamisen mahdollisista vaikutuksista henkilöstöön. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa toimintojen uudelleenjärjestelyt, toimenkuvien muutokset ja siirrot toisiin tehtäviin ja mahdolliset uudelleenkoulutukset irtisanomisten vaihtoehtona.

Kun yt-neuvottelut ensi viikolla alkavat, henkilöstöä edustaa niissä Sainion kanssa Alma Consumerin maakunta- ja paikallislehtien pääluottamushenkilö Harri Mertaniemi.

Sainio tietää jo etukäteen, että seuraavat seitsemän viikkoa tulevat olemaan koko toimitukselle raskaat.

”Varsinkin, kun kyse ei ole ensimmäisistä yt-neuvotteluista.”

Nyt yt-neuvottelut aloittava Alma Consumer muodostettiin huhtikuussa Alma Regions- ja Alma News & Life  -liiketoimintasegmenteistä. Yhdistymiseen liittyivät yt-neuvottelut. Alma Regionsissa käytiin yt-neuvottelut noin vuosi sitten.

Nyt alkavat neuvottelut eivät koske muita Alma Consumerin yksiköitä. Alma Consumer julkaisee Aamulehden lisäksi Iltalehteä, Satakunnan Kansaa sekä Pirkanmaalla, Länsi-Suomessa ja Keski-Suomessa ilmestyviä paikallis- ja kaupunkilehtiä.

Lisäksi Alma Consumeriin kuuluu useita digitaalisia kuluttajapalveluita sekä paino- ja jakeluyksikkö Alma Manu.