Neljässä talossa yt-neuvotteluja

Yt-neuvottelut ovat kesäkuussa päättyneet Marva Mediassa ja Fokus Mediassa ja toukokuun lopussa Kalevassa. Otavamedian Kodin lehtiperheessä yt-neuvottelut ovat käynnissä.

Marva Median yt-neuvottelut päättyivät 8. kesäkuuta. Yhtiössä toteutettava rakenneuudistus johtaa 12 työpaikan vähennykseen. Osa toteutetaan eläkejärjestelyin ja osa määräaikaisuuksia karsimalla, mutta irtisanomisiakin on tulossa. Satakunnan Kansan mukaan työpaikkansa menettää kymmenen journalistia.

Työnantajan alkuperäinen vähennysarvio oli neljätoista henkilötyövuotta. Yhtiön kustantama Länsi-Suomen paperilehti alkaa ensi vuoden alusta ilmestyä seitsemän sijasta viitenä päivänä ja Raumalainen kahden päivän sijasta yhtenä päivänä viikossa.
 

Fokus Median 5. kesäkuuta päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotaan kuusi journalistia ja kaksi toimihenkilöä. Neuvottelujen alkaessa työnantajan arvio vähennystarpeeksi oli enintään yhdeksän.

Pääluottamusmies Petri Laulajainen sanoo, että yt-prosessi vaikutti henkilöstöön paljon. Irtisanomisia perusteltiin taloudellisilla säästöillä sekä toimintojen uudelleenorganisoinnilla. Alussa työnantajan ajatus oli, että kussakin toimituksessa olisi jatkossa palkkalistoilla vain pieni ydintiimi, mutta lopulta periaatetta ei sovellettu ihan sellaisenaan.

Jatkossa Fokus Median tilattavat lehdet jaetaan Nuorten naisten lehtiin, Lifestyle-lehtiin ja Tekniikkalehtiin. Designtiimi jaetaan kahteen ryhmään. Työtehtävien uudelleenorganisoinnin on ilmoitettu koskevan koko henkilöstöä.

Laulajainen sanoo, että yt-ratkaisu otettiin vastaan raskain mielin varsinkin toimituksissa.

”Vain vuosi sitten silloiset toimitukset osallistuivat säästötalkoisiin kahdeksan prosentin suuruisella vapaaehtoisella palkan alennuksella.”
 

Kalevan Mediat -liiketoiminnassa 29. toukokuuta päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena vähennetään yksitoista henkilötyövuotta, joista yhdeksän toteutuu eläkejärjestelyillä ja muilla henkilökohtaisilla järjestelyillä.

Kalevasta ja Lapin Kansasta irtisanotaan kummastakin yksi työntekijä. Neuvottelujen alussa henkilöstövaikutuksiksi arvioitiin enimmillään 23 henkilötyövuotta.

Vaikka työsuhteita lopulta päättyi pelättyä vähemmän, toimituksessa petyttiin siihen, että toisin kuin vielä neuvottelujen loppusuoralla näytti,  kovilta irtisanomisilta ei vältytty, sanoo pääluottamusmies Hanna Kuonanoja.

”Säästöt kohdistuivat suurilta osin toimituksiin. Se olisi ollut helpompi hyväksyä, jos työvoiman vähentäminen olisi perustunut kokonaan vapaaehtoisuuteen.”

Kuonanojan mukaan henkilöstön esitykset muista kuin työvoimaa vähentävistä säästöistä käytiin neuvotteluissa huolellisesti läpi. Ongelma oli siinä, ettei tällaisia säästömahdollisuuksia enää kovin paljon ole.

”Jos löysiä on ollut, ne on kyllä haravoitu pois aiemmissa yt-neuvotteluissa.”

Henkilöstösäästöjen seurauksena työn käytännöt muuttuvat väistämättä, ja toimitusosastot ovat ilmaisseet huolensa journalistisen sisällön laadusta.

”Työnantaja oli neuvottelujen aikaan vakuuttunut siitä, että laatua pystytään ylläpitämään muutosten jälkeenkin. Toivomme tietenkin, että se pitää paikkansa”, Kuonanoja sanoo.

Kalevan edellisiin yt-neuvotteluihin liittyen Oulun käräjäoikeus ratkaisi kesäkuun alussa kolme tapausta, joista kahdessa yhtiö tuomittiin perusteettomasta työsuhteen päättämisestä. Journalistiliitto aikoo valittaa kolmannesta tapauksesta. Myös se liittyy työsuhteen päättämiseen.