Jari Hanska valittiin vuoden freelanceriksi

Vuoden 2017 freelancer: Jari Hanska. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Suomen freelance-journalistit ry on valinnut Vuoden 2017 freelanceriksi toimittaja, käsikirjoittaja ja tietokirjailija Jari Hanskan. Palkinnon perusteena nostetaan erityisesti esiin vuonna 2017 Ylellä podcastina julkaistu 11-osainen Tulevaisuus Hanskassa -sarja.

“Hanskan ilmasto-podcast vie kuulijat tulevaisuuden Suomeen ja kysyy, onko meillä vielä toivoa muutosten keskellä. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa arkeemme tänään, huomenna tai kahdenkymmenen vuoden päästä?”, Freelance-journalistien tiedotteesssa todetaan.

Podcastissa Hanskan esittämiä kysymyksiä ratkoo joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea. Studiovieraiden rinnalla kuullaan tietokirjailija-toimittaja Ville Lähteen ja käsikirjoittaja Juho Gröndahlin käsikirjoittamia lyhyitä fiktioita tulevaisuuden Suomesta, jossa ilmastonmuutos on ratkaistu eri tavoin. Tarinat on tehty BIOS-tutkimusyksikön kokoaman tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella.

“Hanskan podcast-sarja on viihdyttävää journalismia ilmastonmuutoksesta. Sarja tarjoaa tuoreita näkökulmia tiukan faktapohjaisesti. Sarjaa leimaa optimismi, kuulijoita liikkeelle paneva toivo. Se ei lamaannuta, vaan laittaa miettimään muutosta. Sarjassa kuuluu huolellinen taustatyö, ajattelu ja käsikirjoitus.”

Hanska on kirjoittanut paljon eläkepolitiikasta, ilmastonmuutoksesta, työhyvinvointiongelmista ja talousrikollisuudesta. Hän liikkuu eri medioiden ja ilmaisumuotojen välillä ja etsii jutuilleen sopivimman julkaisumuodon. Hänen juttujaan voi lukea esimerkiksi Suomen Kuvalehdestä, Taloussanomista ja Seurasta.

Vuonna 2016 Hanska julkaisi yhdessä toimittaja Teemu Muhosen kanssa työeläkkeitä käsittelevän tietokirjan nimeltään Eläketurma Työeläkkeet – mureneva sukupolvisopimus. Kirja oli on ehdolla Lumilapio-palkinnon saajaksi vuoden 2016 parhaasta tutkivasta journalismista.

Hanska on aiemmin toiminut Viestintätoimisto Pohjoisrannassa ja ollut Voima-lehden määräaikainen vastaava päätoimittaja. Osana käsikirjoitustiimiä hän on ollut tekemässä Yleleaksia sekä Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogiaa.

Eduskunta-trilogiassa syntyi dokumentaarista teatteria suomalaisesta päätöksentekokoneistosta ja journalistisen tiedonhankinta oli olennainen osa käsikirjoitusprosessia. Hanska liikkuu työssään usein siellä, missä journalismin rajoja tutkitaan ja kyseenalaistetaan. Hanska on toiminut myös freelance-näyttelijänä. 

Vuoden freelancer -palkinnon jakaa Suomen freelance-journalistit ry. Palkintoa on jaettu vuodesta 1997 alkaen.

EDIT ma 9.4.2018 klo 10:00. Oikaisu: Juttuun lisätty lisätty käsikirjoittaja Juho Gröndahlin nimi.