Toimittajan uhkailijalle sakot

Toimittaja Linda Pelkosta uhkaillut mies sai tuomion Helsingin käräjäoikeudesta yli kaksi vuotta kestäneessä prosessissa. Kuva: Kai Widell

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut toimittaja Linda Pelkoselle uhkailuviestejä lähettäneen miehen sakkorangaistukseen kunnianloukkauksesta. Käräjäoikeuden 5. helmikuuta antaman tuomion mukaan mies oli lähettänyt Pelkoselle tekstiviestin, jossa hän kirjoitti, että ”toivon hartaasti, että seuraava kulttuuri rikastus osuu kohdallesi henkilökohtaisesti. Törkeä ämmä olet”.

45-vuotias mies lähetti viestin marraskuussa 2015, kun Pelkosen entinen työnantaja Uusi Suomi oli julkaissut Kempeleessä tapahtunutta raiskausta käsittelevän uutisen.

Pelkonen on tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon.

”Todella hienoa, että tästä tuli tuomio. Se kertoo, että kunnianloukkauksen ei tarvitse olla mitään huorittelua tai raiskausfantasiaa, vaan kunnianloukkaukseksi luokitellaan tällaiset ilmaisutkin”, Pelkonen sanoo.

Journalistiliiton lakimies Tytti Oras pitää hyvin tärkeänä, että toimittajaan kohdistuvasta uhkauksesta annettiin tuomio.

”Tuomio varmaankin lisää ymmärrystä siitä, että tällainen nimittely on rikos. Selkeä rajanveto tukee sananvapautta ja siten myös journalistien mahdollisuuksia toteuttaa yhteiskunnallista tehtäväänsä”, Oras sanoo.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan toimittajan työ on luonteeltaan sellaista, että hänen pitääkin sietää toimiensa arvostelua. Oikeus kuitenkin katsoi, että halventava ilmaisut eivät kohdistuneet Pelkoseen toimittajana, vaan liittyivät hänen henkilöönsä, ja halvensivat häntä henkilönä.

Mies tuomittiin 15 päiväsakkoon ja 300 euron vahingonkorvauksiin. Lisäksi hänen täytyy maksaa Pelkosen oikeudenkäyntikuluja reilu 1 000 euroa.
 

Oikeus antoi ratkaisun myös laittomasta uhkauksesta syytetylle miehelle. Syytetyn epäiltiiin soittaneen Pelkoselle kaksi uhkauspuhelua. Puhelun aikana mies oli toistuvasti todennut, että Pelkonen voi joutua raiskauksen tai seksuaalirikoksen uhriksi, ja että hänen kannattaa olla tarkkana ulkona liikkuessaan.

Oikeus piti puheluiden sisältöjä uhkaavina.

Syytteet laittomasta uhkauksesta kuitenkin hylättiin. Oikeus ei voinut täysin olla varma, oliko soittaja kyseinen mies, vaikka puhelut oli soitettu miehen puhelimesta ja keskusrikospoliisin tekemien äänianalyysien havaintojen perusteella kyse oli todennäköisesti samasta henkilöstä. Mies kiisti soittaneensa puhelut ja sanoi, että joku muu oli soittanut puhelut hänen tietämättään.
 

Helsingin käräjäoikeus jatkaa tapauksen käsittelyä toukokuussa, jolloin käsitellään kolmatta miestä vastaan nostetut syytteet.

Pelkonen muistuttaa, että on joutunut tilanteeseen nimenomaan työtehtäviensä takia.

”Olen suorittanut työtehtävän, jonka esimies on minulle antanut, eikä sellaisesta ole mahdollista kieltäytyä tai kieltäytymiseen pitäisi olla todella painavat syyt. Ja olen tämän työn takia joutunut kunnianloukkauksen kohteeksi.”

Lue lisää aiheesta perjantaina ilmestyvästä Journalistista.


Pitkä prosessi

24.11. 2015 Toimittaja Linda Pelkonen kirjoitti uutisen Kempeleellä tapahtuneesta raiskauksesta. Uutinen julkaistiin Uudessa Suomessa.

25.11.2015   Pelkonen sai lukuisia uhkaavia viestejä ja puheluita uutisen julkaisun jälkeen. Teki rikosilmoituksen.

15.12 2015 Helsingin syyttäjäviraston syyttäjä Sonja Varpasuo päätti esitutkinnan rajoittamisesta vähäisyysperusteella.

24.2. 2016  Asianajaja Markku Fredman lähetti kantelukirjoituksen valtakunnansyyttäjänvirastoon. Fredman arvosteli Helsingin syyttäjänviraston tekemää päätöstä ja pyysi arvioimaan sitä sananvapauden näkökulmasta.

9.3.2016 Julkisen sanan neuvosto antoi asiasta lausuman. JSN edellytti lausumassaan, että poliisi ja syyttäjä suhtautuvat aktiivisemmin sananvapautta uhkaaviin rikoksiin.

16.3. 2016 Linda Pelkonen valitti syyttäjän päätöksestä valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Syksyllä 2016 tapaus eteni kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorfille syyteharkintaan.

Keväällä 2017 juttu siirtyi kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläiselle.

1.6. 2017 Juho-Mikko Hämäläinen jätti haastehakemuksen Helsingin syyttäjävirastoon.

5.2. 2018 Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion kahdelle syytetylle. Kolmas tuomio annetaan toukokuussa 2018.

Edit: 18.24. Korvattu Pelkosen sitaatissa sana “kiertoilmaisu” sanalla “ilmaisu”. Lisätty sana “todennäköisesti” kohtaan, jossa kerrotaan krp:n teknisestä äänianalyysistä.

Lue lisää aiheista: