Hanne Aho: “Enemmän kuin torjuntavoittoja”

Journalistiliiton valtuusto on hyväksynyt viisi neuvottelutulosta. Sopuun on päästy lehdistön, Ylen, kustannustoimittajien ja Mediahubin työehtosopimuksista sekä Ylen freelancereita koskevasta Yhtyneet-sopimuksesta.

Kaikkien hyväksyttyjen sopimusten palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia.

Liiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan kierroksella työnantajan vaatimukset, ehdotukset sopimuskausien pituudesta ja palkkatarjoukset ovat olleet hyvin yhdenmukaisia huolimatta siitä, että kyseessä piti olla aito liittokierros.

”Työnantajarintama on ollut todella tiukka. Harva työntekijäjärjestö on pystynyt rikkomaan sitä. Me olemme jollain tavalla pystyneet”, Aho kertoi liiton valtuustolle Helsingissä.

Esimerkiksi sovitut palkankorotukset ovat sisällöltään varsin erilaisia, vaikka työnantajat ovat lähtökohtaisesti tarjonneet kaikille lähes samaa. Aho arvioi hyväksyttyjen sopimusten olevan ”enemmän kuin torjuntavoittoja”.

Ahon mukaan työnantajien tavoitteena on ollut matalien palkankorotuksien lisäksi tehdä mahdollisimman vähän muutoksia teksteihin ja tuoda työehtoja lähemmäksi lain vähimmäisvaatimuksia.

”Karvain esimerkki tässä olivat lehdistön ja kustannustoimittajien todella massiiviset lomanlyhennysesitykset”, Aho sanoi.

”Oli helppo sanoa ’ei, me emme keskustele tästä’, kun tiesi, että takana seisovat sadat, jopa tuhannet ihmiset.  Myös työnantaja näki, ettei sen ein yli voi kävellä.”

Lehdistön uusi sopimus on voimassa tammikuun 2020 loppuun saakka. Palkat nousevat ensi helmikuussa 1,1 prosenttia. Yleiskorotuksen lisäksi jaetaan yrityskohtainen erä, 0,5 prosenttia. Samalla vähimmäispalkkoja korotetaan 1,3 prosenttia ja vuorolisiä 1,6 prosenttia.

Huhtikuussa 2019 yleiskorotus on toiset 1,1 prosenttia ja yrityskohtainen erä 0,7 prosenttia. Vähimmäispalkkoja korotetaan 1,4 prosenttia ja vuorolisiä 1,8 prosenttia.

Lehdistön lomista ei tehdä työantajan vaatimia leikkauksia. Sen sijaan kilpailukykysopimuksen tuomat lisätyötunnit jäivät voimaan. Takaisinottoaikaa lyhennettiin.

”Työantajan esitys lomien leikkaamisesta ei ollut bluffia. Tulos oli odotustani parempi”, Aho kommentoi tulosta.

Esimerkiksi mediayhtiöiden toimihenkilöt, joiden sopimukset TEAM ja Pro neuvottelevat, joutuivat sopimaan talvilomien lyhentämisestä. 

“Se, että työpaikoilla on kahden kerroksen väkeä talviloma-asioissa, on huono juttu. Se on heille itselleen surullista, mutta voitte olla myös aivan varmoja, että olemme tässä keskustelussa kahden vuoden kuluttua uudestaan”, Aho sanoi valtuustolle.

 

Yleisradiossa sovittiin kaksivuotisesta sopimuksesta. Sen jälkeen sopimus jatkuu vuoden kerrallaan, ellei sitä irtisanota.

Yleläisten palkkoja korotetaan vuoden 2018 alussa 1,2 prosentin korotuksella. Vuonna 2019 korotuksista sovitaan paikallisesti. Jos paikalliseen sopimukseen ei päästä, vuoden alussa palkat nousevat 1,5 prosentin korotuksella ja 0,5 prosentin paikallisella erällä. Paikallisesta erästä neuvottelevat Yle ja Ylen ohjematyöntekijät.

Työsopimuksen tekstejä muutettiin myös liittyen työaikaan, harjoitteluun, ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja työterveyshuoltoon.

”Työnantajan työajan pidennysesitykset olivat kekseliäitä. Malleja taisi olla kymmenkunta. Melkein kaikki saimme torpattua”, Aho kertoi valtuustolle.

Valtuusto hyväksyi myös Yhtyneet-sopimuksen, joka koskee Yleisradiolle tehtävää työsuhteista freetyötä. Sopimuskautta koskevat määräykset sekä palkankorotusten ajankohdat ja kustannusvaikutukset ovat samat kuin ohjelmatyöntekijöiden uudessa työehtosopimuksessa.

 

Kustannustoimittajille solmittiin kaksivuotinen sopimus, jossa ensi vuoden alussa palkkoihin tulee 45 euron yleiskorotus. Sen lisäksi jaettavaksi tulee 0,3 prosentin yrityskohtainen erä. Vähimmäispalkkoja korotetaan 1,4 prosenttia.

1. toukokuuta 2019 jaettava yleiskorotus on 1,1 prosenttia, yrityskohtainen erä 0,7 prosenttia ja vähimmäispalkkojen korotus 1,4 prosenttia.

 

Mediahubissa sovittiin ehdoista seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Toisena vuonna sovitaan paikallisesti palkankorotuksista. Mikäli paikalliseen sopimukseen ei tuolloin päästä, palkkoja korotetaan 1,4 prosenttia 1. tammikuuta 2019 alkaen. Korotus jakautuu 0,9 prosentin yleiskorotukseen ja 0,5 korotukseen, jonka jakamisesta työnantaja päättää. Työnantajaa edustava Palta ei ole vielä hyväksynyt neuvottelutulosta, joten uudet työehdot eivät vielä ole voimassa.

 

Tarkempaa tietoa sopimuksien sisällöistä on julkaistu Journalistiliiton verkkosivuilla, jossa myös sopimustekstit julkaistaan.  

SJL on tänä syksynä neuvotellut kaikilla sopimusaloillaan. Elokuva- ja tv-tuotantojen kriisiytyneiden neuvottelujen lisäksi jäljellä on vielä siihen liittyvä Mediaringin sopimus, Sanoman radioita koskeva työehtosopimus ja av-kääntäjien työehtoneuvottelut, joiden on määrä alkaa vasta maanantaina 4. joulukuuta.