Elokuva- ja tv-tuotantoihin lakkovaroitus ja ylityökielto

Journalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton ja Palvelualojen liiton Paltan neuvottelut elokuva- ja tv-tuotantojen työehdoista ovat päättyneet umpikujaan.

Journalistiliitto päätti tänään valtuustonsa kokouksessa antaa lakkovaroituksen, joka seisauttaisi työt kaikissa elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöissä perjantaina 15. joulukuuta kello 13. Lakko olisi kaksipäiväinen, ja se päättyisi lauantaina 16. joulukuuta kello 23.59.

Elokuva- ja tv-tuotantoalaa koskeva ylityökielto astui voimaan jo tänään perjantaina 1. joulukuuta kello 13.

Työnantaja tarjosi työntekijöille paikallista sopimista palkoista, vaikka alalla vain yhdessä yhtiöistä on luottamusmies. Työnantajan palkkatarjouksen ”perälauta” oli myös vain kolmasosan siitä, mikä yleinen taso on ollut.

”Meillä oli myös aika monta tekstikohtaa auki, vaikka neuvottelukertoja oli takana jo 14”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kertoi liiton valtuustolle.

Viimeisenä vaihtoehtona työntekijät esittivät lyhyttä sopimusta ilman tekstimuutoksia ensi keväälle. Sekään ei Paltalle käynyt.

Elokuva- ja tv-tuotantojen tes-neuvottelut aloitettiin jo syyskuun lopussa. Nyt ne jatkuvat valtakunnansovittelijan toimistolla.

Mikäli lakkoon päädytään, sen alaista työtä eivät työnseisauksen aikana saa tehdä nekään työntekijät, jotka eivät kuulu liittoon.

Journalistiliitto lähettää elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöissä työskenteleville jäsenilleen tarkempaa tietoa ylityökiellosta sähköpostikirjeellä. Lisätietoa asiasta löytyy myös liiton verkkosivuilta.

Journalistiliiton valtuusto on koolla Helsingissä. Asialistalla on myös viiden työehtosopimuksen hyväksyminen. Journalisti kertoo niistä lisää hetken kuluttua.