Hanne Aho: Sipilän viestittely epäasiallista

Puheenjohtaja Hanne Aho: Sipilän viestittely epäasiallista

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kommentoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välistä kohua liiton valtuuston kokouksessa pitämässään työmarkkinakatsauksessa Vantaalla torstaina 8. joulukuuta.
Aho pitää Sipilän viestittelyä vähintäänkin epäasiallisena, mutta on toinen asia, oliko Sipilän tarkoitus vaikuttaa siihen, mitä Yle julkaisee.

“Ei ole pääministerille asiallista lähettää yötä myöten viestejä yksittäiselle toimittajalle. Eikä ole asiallista listata aiheita, jotka on hänen mielestään käsitelty väärin. Ja kyllä, jos Sipilä ei kokemattomuuttaan tätä tiennyt, niin jonkun olisi pitänyt se hänelle kertoa”, Aho sanoo.

Aho pitää selvänä, että tapahtumien kulku näyttää ulospäin siltä, että Sipilä on vaikuttanut siihen mitä Yle julkaisee.

Suomen Kuvalehti uutisoi 30. marraskuuta, että Sipilä on lähettänyt Ylen toimittajalle 20 sähköpostiviestiä, joissa hän kertoi muun muassa, että ei arvosta Yleisradiota. Tämän jälkeen Ylen johto linjasi, että Sipilän Terrafame-kytköksien käsittelyä ei jatketa Ylen kanavilla. Yleisradion toimittaja Ruben Stiller sai varoituksen, koska aikonut noudattaa journalistista linjausta. Varoitus peruttiin myöhemmin.

“Ei ole ihme, että kohu nousi. Kohu nousi myös ihan tavallisten ihmisten keskuudessa. Eihän Suomessa voi enää tapahtua tällaista”, Aho sanoo.

Ahon mukaan Ylen uskottavuuden ja toimituksien ilmapiirin kannalta on perusteltua selvittää, mitä Sipilä-Terrafame-tapauksen yhteydessä on todella tapahtunut.

“Se voi tapahtua vaikkapa avaamalla asiaan liittyvää viestienvaihtoa. Myös muut esille nostetut vaikuttamistapaukset on syytä tutkia ja raportoida, jotta ilmaan ei jää sellaisia vastaamattomia kysymyksiä, jotka nakertavat Ylen journalismin perustaa.”

Hän korostaa, että asioiden puiminen julkisuudessa ja Ylen sisällä on tehtävä taiten, “jäitä hatussa”.

Aho muistuttaa myös, että tapaus osoittaa, että kansalaiset todella välittävät siitä, mitä Yle tekee, ja että Suomessa on lehdistönvapaus.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan pääluottamusmies Jyrki Saarikoski sanoo, että valtuuston kokoukseen osallistuneet yleläiset ovat tyytyväisiä Ahon linjauksiin ja painotuksiin asiassa.

“Olennaista on pyrkiä palauttamaan työntekijöiden työrauha siten, että ei tapahtuisi jaottelua puolin tai toisin. Nyt tilanne uhkaa kärjistyä, kun pelätään että kuka on missäkin leirissä ja seuraako siitä jotakin niille, jotka ovat olleet ’väärää mieltä’ jostakin”, Saarikoski sanoo.

Saarikoski toivoo enemmän avoimia keskusteluja tilanteesta talon sisällä.

“Ei enempää julkista ryöpytystä”.

Ylen päällikkötoimittajat ottivat julkisesti kantaa tapaukseen ilmaisemalla tukensa päätoimittaja Atte Jääskeläiselle. He arvioivat, että julkisessa keskustelussa Ylen työntekijöistä äänessä on ollut pieni vähemmistö.

“Atte Jääskeläinen on joutunut kohtuuttoman vyörytyksen kohteeksi. Päätoimittajan keskeisiin tehtäviin kuuluvat journalistiset linjaukset ja hän kantaa vastuun niistä. Tapa, jolla hän on kohdannut sekä sisäisen että julkisen arvostelun, on poikkeuksellista ja kunnioitusta herättävää. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan arvostusta lisää se, että hän on julkisesti myöntänyt virheensä ja on valmis kehittämään johtamista edelleen. On ilmiselvää, että sisäinen keskustelu uusista ratkaisuista on tarpeen”, todettiin Ylen aluepäälliköiden allekirjoittamassa Näkökulma-kirjoituksessa 7. joulukuuta.

Saarikoski kommentoi päälliköiden ulostuloa toivomalla, että työntekijäryhmiä ei asetettaisi vastakkain.

“Talon johdolta on tullut useitakin kannanottoja, mutta nyt olisi hyvä, että enää ei palattaisi näihin viime viikon kiistatilanteisiin. Se ei auta tämän pelon ilmapiirin purkamisessa.”

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon pitäisi ottaa vetovastuu siitä, että avoimia keskusteluja käytäisiin sellaisessa hengessä, että ei etsittäisi syyllisiä. Hän toivoo, että koko Ylen ei tarvitse olla mukana näissä keskusteluissa, vaan että ne rajattaisiin vain Uutis- ja ajankohtaistoimitukseen.

“Täytyy muistaa, että eihän tämä Ylen sisältä lähtenyt, vaan siitä miten pääministeri kohteli Yleisradiota. Sehän tämän pallon pani pyörimään, eivät mitkään Ylen sisäiset kiistat”, Saarikoski sanoo.

Lue lisää aiheista: